Ce trebuie să ştim despre dieta vegetariană

Dieta vegetariană este considerată a fi cea mai sănătoasă dietă din lume. În ultimul timp, tot mai multe persoane recunosc că urmează acest mod de alimentaţie. Însă puţini sunt cei care ştiu ce anume implică această dietă şi care sunt beneficiile şi riscurile pe care ni le poate aduce.

 Autor: Carmen Băroiu

Se cunoaşte foarte bine de ce tot mai multe persoane adoptă acest mod de alimentaţie. În general, vegetarienii sunt persoanele care luptă împotriva consumului de produse din carne şi militează împotriva sacrificării animalelor. Principalul argument este acela că acest tip de dietă este foarte sănătos şi este şi o modalitate uşoară de a slăbi şi de a te menţine în formă.

Nu există niciun dubiu că o dietă vegetariană echilibrată şi bine planificată poate fi sănătoasă. Studiile arată că riscul ca vegetarienii să aibă boli de inimă, diabet sau cancer este foarte redus.

Totul depinde de cât de echilibrată este dieta.

În lupta obsedată de a pierde din greutate, multe femei renunţă la peşte şi lapte fără să ţină cont de deficitul nutriţional care poate apărea. Deseori, vegetarienii apelează la produsele lactate prelucrate şi la produsele din soia.

Dr. Michael D. Gershon, preşedinte al Departamentului de Anatomie şi Biologie Celulară al Universităţii Columbia din New York, avertizează că “atunci când eşti vegetarian, o mare parte din viaţă ţi-o petreci planificând ce anume să mănânci. Vegetarienii sunt vulnerabili la anumite deficienţe nutriţionale”, referindu-se la vitamina B12, acizii graşi omega 3, fier, zinc, calciu şi vitamina D, atât de necesare pentru organism.

Alimentele pe bază de soia (tofu sau boabele de edamame) împreună cu cerealele, pot oferi proteinele de care organismul nostru are nevoie. Cu toate acestea, chiar şi nutriţioniştii profesionişti consideră că dietele vegetariene sunt foarte greu de echilibrat.

Multe persoane care au ales această dietă, au acuzat, după 6 luni de la începerea ei, stări de oboseală copleşitoare, lipsa concentrării şi pierderi de memorie, chiar şi pierderea masei musculare şi creşterea în greutate.

Orice dietă, care vă solicită să renunţaţi la grupuri întregi de alimente, va declanşa, în general, pofte. O dietă extremă (de orice fel) poate declanşa adesea o alimentaţie dezordonată şi chiar tulburări de alimentaţie.

Dacă alegeţi să urmaţi o dietă vegetariană, faceţi-o având un plan bine pus la punct, fără a vă pune în pericol sănătatea. Primul pas pe care trebuie să îl urmaţi este acela de a apela la un nutriţionist, care va stabili ce tip de dietă vi se potriveşte şi vă va ajuta să urmaţi dieta în mod corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel