Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. În funcție de aspectul și de culoarea pielii ne dăm seama de starea de sănătate, gradul de nutriție și hidratare, dar și de fenomenul de îmbătrânire, gradul de expunere la soare, funcționarea sistemului imunitar și starea psiho-emoțională.
Autor: Silvestru Tatiana
Soarele și solarul, dușmanii pielii
Este necesar să luăm în considerare că cel mai mare dușman al pielii este soarele. Acțiunea nocivă a razelor ultraviolete afectează iremediabil fibrele elastice din derm. Solarul are același efect negativ. Din punct de vedere alimentar, esențiale pentru păstrarea supleții pielii sunt proteinele (carne, pește, ouă) și grăsimele nesaturate (uleiuri vegetale, grăsime de pește, fructe oleaginoase). Acizii grași esențiali omega-3 și omega-6 provin exclusiv din mâncare și au rol în formarea unui inveliș protector care acoperă tot corpul, menținând apa în țesuturi și evitând dezhidratarea, susține Dr. Mihaela Bilic.
Pielea cenușie și ternă reflectă prezența în organism a unei cantități mari de toxine datorate unei alimentații dezechilibrate (bogate în produse prăjite, grase, semipreparate, afumate), fie unor probleme digestive (afecțiuni ale ficatului, colonului). Produsele toxice rezultate din metabolism sunt neutralizate de ficat (principalul organ de detoxifiere al organismului) și eliminate apoi prin rinichi, intestinul gros și uimitor, prin piele. Acumularea toxinelor în piele determină o culoare palidă, nesănătoasă și un aspect lipsit de strălucire. În plus, accentuează fenomenele de inflamație, blochează drenajul limfatic și scade vascularizarea sangvină, toate ducând la apariția celulitei, conform spuselor Dr. Bilic.
Pielea este constituită dintr-o matrice apoasă în care celulele trăiesc, funcționează și se reproduc continuu, prin urmare diminuarea cantității fluidelor are un impact direct asupra tegumentului, dezhidratându-l.
Excesul de sebum este vinovatul pentru piele grasă, și se datorează hiperactivității glandelor sebacee din piele și este strâns legat de un dezechilibru hormonal.
Dacă vă scărpinați, vă zgâriați sau vă răniți, și plaga se vindecă greu, lasând un semn urât, poate fi vorba de o carență de substanțe necesare cicatrizării: zinc, fier, vitaminele A,C și E, acizii grași esențiali. Pe de o parte, trebuie crescută producția de colagen, cu rol reparator și de regenerare celulară, iar pe de altă parte, trebuie mărită imunitatea.
Alimente benefice pentru piele
Roșiile au efect antioxidant și de protecție solară (conțin licopenul și betacarotenul), peștele gras ajută la scăderea inflamației și ameliorează hidratarea pielii (conține acizi grași esențiali și omega – 3 ), ficatul are rol în regenerarea cutanată (vitamina A), morcovul are efect antioxidant și de protecție solară (betacarotenul și vitamina C), citricile previn ridurile și mențin integritatea colagenului (vitamina C), semințele de floarea soarelui mențin hidratarea pielii (zinc, vitamina E și acizi grași omega-6), semințele de in reduc inflamația și mențin hidratarea (vitamina E, acizii grași omega-3), avocado protejează structura pielii (grăsimi nesaturate și vitamina E), carnea de curcan blochează dezvoltarea virusurilor și este utilă în arsuri, eczema, herpes (aminoacid lisina), carnea roșie permite regenerarea cutanată, reduce inflamația și grăbește cicatrizarea (proteinele, zincul și fierul), se arată în cartea “Sanatatea are gust”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News