EXCLUSIV  Cavalerii Templieri, comoară pierdută. Misterul uriașei bogății

Puține lucruri au stârnit mai mult mister și interes decât comoara cavalerilor templieri.

Fie că vorbim despre legende precum Sfântul Graal sau comori cu o valoare uriașă pierdute în negura istoriei, ordinul Cavalerilor Templieri (cca. 1119 - 1312) naște mister și enigmă.

Ordinul Cavalerilor Templieri a fost cel mai important din perioada Evului Mediu. Deși ordinul nu a supraviețuit mai mult de două secole, amprenta pe care templierii au lăsat-o în istorie a fost colosală. Primii bancheri din istorie, cavalerii călugări - războinici care au luptat în Cruciade, au pus bazele unui sistem extrem de bine organizat în urma căruia au strâns averi colosale. 

Iar acest lucru i-a atras atenția lui Filip al IV-lea cel Frumos, regele Franței. Pentru a-și putea plăti datoriile uriașe, Filip al IV-lea cel Frumos, cu ajutorul papei Clement al V-lea, i-a arestat pe templieri acuzându-i de erezie. Aceștia au fost torturați, executați și deposedați de bunuri. 

Unde a dispărut uriașa comoară a templierilor?

Însă înainte să ajungă la Templul din Paris unde se afla comoara, unii templieri au reușit să fugă împreună cu bogățiile.

Istoricul Marilyn Hopkins, în lucrarea ”Enigma cavalerilor templieri”, relatează despre comoara care timp de secole a fost căutată de numeroși isotrici și vânători de comori.

”După primele arestări din Franța, postelnicii regelui au făcut o razie în Templul din Paris, dar fără rezultat.

Comoara adusă de Jacques de Molay (nr. - ultimul mare maestru al templierilor), pe care regele Filip o văzuse la intrare în clădire, dispăruse, împreună cu flota templieră de 18 corăbii pe care acesta o lăsase la La Rochelle. O poveste neconfirmată spune că o cantitate neprecizată a fost dusă în nord către Belgia într-o căruță acoperită cu fân.

Istoricii Stephen Dafoe și Alan Butler susțin că mare parte din comoară a fost transportată la est, în Elveția, unde templierii aveau proprietăți considerabile. Aceștia spun că templierii s-au ascuns, dar s-au folosit de inteligența lor financiară pentru a bune bazele sistemului bancar elvețian.

O altă teorie este oferită de tradiția franceză masonică. Conform acesteia, comoara a fost dusă în Scoția și a sfârșit în mâinile familiei St. Clair din Rosslyn. Familia St. Clair care era deja înstărită, a devenit dintr-odată ”extrem de avută”. Începând cu ei, lorzii St. Clair din Rosslyn erau însoțiți de 400 de cavaleri călare când călătoreau în străinătate, iar doamnele lor erau servite de 80 de doamne de onoare și se zvonea că cinează din farfurii de aur. Averile familiei au continuat să crească. Al treilea conte de Orkney și baron de Rosslyn, William St. Clair, constructorul capelei Rosslyn, era renumit pentru bogăția sa incredibilă”. Nu puține voci afirmă că sub capela Rosslyn s-ar afla îngropată comoara Cavalerilor Templieri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel