Casa Poporului din București, construită în anii '80, Chand Baori, Fortăreaţa Kumbhalgarh și templul Airavatesvara din India, Choquequirao din Peru sau Stari Most din Bosnia şi Herţegovina, figurează pe lista celor mai uimitoare clădiri din lume mai puțin cunoscute, realizată de un renumit site de arhitectură, care amintește că ar putea fi, încă, și cea mai grea clădire de pe mapamond.
Ce îi conferă unei clădiri renume mondial? Răspunsul este, cel mai probabil, o combinație de măreție, mărime și importanță istorică. Dar este departe de a fi o știință exactă și multe dintre repere arhitecturale cele mai impresionante din lume sunt, prin urmare, mai puțin cunoscut în afara propriilor locații, consemnează archdaily.com, care notează în lista celor mai uimitoare clădiri din lume mai puțin cunoscute și Palatul Parlamentului din București.
"Palatul Parlamentului din Bucureşti este o clădire uimitoare. Construită de fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu, Casa Poporului ocupă locul al doilea în topul celor mai mari clădiri din lume (depășită doar de clădirea Pentagonului din Statele Unite ale Americii și recentul inaugurat Century Centrul Global de la Chengdu). Construită în stilul neoclasic dintr-un milion de metri cubi de marmură, ar putea fi, încă, și cea mai grea clădire din lume", scrie sursa citată.
Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, în prezent Palatul Parlamentului, a decedat pe 30 octombrie, la vârsta de 64 ani, după ce intrase în comă la sfârșitul lunii septembrie, în urma unui accident rutier.
Edificiul din mijlocul Bucureştiului a doborât de-a lungul timpului numeroase recorduri. Este a doua clădire din lume, raportându-ne la numărul de metri pătraţi, cea mai mare clădire administrativă, cea mai masivă, dar şi cea mai scumpă clădire din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu