La o luna de când românii primesc acasă cardurile naționale de sănătate, au început să apară și plângeri de necrezut.
Măicuțele de la o mănăstire din Neamț au refuzat cardurile din cauza cip-ului care, spun ele, permite introducerea datelor posesorului într-un sistem informatic de supraveghere. Alții le-au returnat pentru că, citit invers, cuvântul card înseamnă "DRAC". Totuși, toți cei care nu vor avea cardul nu vor putea fi tratați anul viitor dacă nu au o urgență.
Chiar dacă nu le-au vazut niciodată, 41 de maici de la mănăstirea Dobru, din județul Neamț, au refuzat cardurile de sănătate aduse de poștaș: "Uitati, are un cip unde sunt stocate datele, probleme de sănătate, avem dreptul la intimitate", spun măicuțele, care aparțin de Biserica Creștină Rusă de rit vechi din România. Deja au cerut casei județene de sănătate să găsească o modalitate pentru ca ele să poată beneficia totuși de servicii medicale, de anul viitor, și fără card.
La casele de asigurări curg sesizările cu tot felul de nemulțumiri:
"Ce înseamnă card? Citiți-l invers și înseamnă drac".
"Nu primim cip-ul cu card, e sfârșitul Bibliei ".
"Datele noaste sunt introduse în mașina Diavolului".
Vizavi de asemenea probleme, casa naționala face precizări ferme: "Și cardurile bancare au cip, și SIM-ul la telefon, sunt sigure, nu vedem nicio problemă", explica Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.
În ultima lună, 5,5 milioane de români au primit cardul național de sănătate iar alte 4,5 milioane de documente sunt prelucrate de către Poșta Română.
Cardul național va fi obligatoriu din 2015 și face dovada că posesorul este asigurat. În el fiecare cetațean își va putea trece opțional rh-ul, grupa de sânge, eventualele alergii, bolile cronice și dorința de a fi donator de organe. Fără card, pacientul nu va mai fi tratat și nu va mai primi rețetă decât daca reprezintă o urgență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News