EXCLUSIV  Cancerul, ÎNVINS. Oncolog, despre efectul care ne poate împiedica să ducem la capăt chimioterapia

Prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC News despre tratamentul citostatic.

"Suntem într-o epocă în care chimioterapia începe să rămână codașă și, în fundal, apar imunoterapia, terapia personalizată, țintită, terapii biologice, cu mecanisme de acțiune diferite, dar și rezultate spectaculoase comparativ cu ceea ce știam noi despre chimioterapie", a zis Dana-Lucia Stănculeanu.

DC News: Se poate spune că practic a fost învins cancerul?

Dana-Lucia Stănculeanu: Suntem pe cale să-l învingem. Mereu am spus că poate fi învins dacă luptăm cu toții împotriva lui, iar acest lucru nu înseamnă doar tratamente, ci înseamnă prevenire, depistare, dar depinde pe ce palier ne aflăm.

DC News: Lumea deseori evită tratamentul citostatic pentru că se teme de efectele secundare, consideră că sunt terapii agresive și este mai tentată să apeleze la plante.

Dana-Lucia Stănculeanu: Sper din tot sufletul ca acest lucru să fie depășit în timp și să ajungem să tratăm cancerul așa cum trebuie pentru că plantele și ierburile nu aduc beneficii. (...) Fiecare terapie aduce un val de reacții adverse, doar că o parte din ele pot fi prevenite. Oricare din aceste efecte adverse pot fi manageriate și cu cât încercăm să le manageriem mai bine, cu atât avem și beneficiul terapeutic. Ideea este de multe ori să reușești să manageriezi efectele adverse și să menții pacientul în tratament, mai ales când ai răspuns terapeutic. Adică să nu renunțe din cauza lor.

DC News: Ați scris o carte pentru medicii de familie.

Dana-Lucia Stănculeanu: Este o carte pentru medicii de familie, dar și pentru unii pacienți pentru că descrie, pe scurt, principalele reacții adverse ale tratamentelor oncologice. De multe ori, medicii de familie ne roagă să definim reacțiile adverse. Ideea de a publica această carte a pornit de la dorința de le aduna pe toate într-un volum.

DC News: Care este reacția adversă care îi face pe pacienți să renunțe la tratament?

Dana-Lucia Stănculeanu: Depinde. Cel mai mult vorbim despre alopecia, căderea temporară a părului, apoi greața și vărsătura care, în ziua de astăzi, se poate trata. Apropo de chimioterapie, alopecia este cel mai important efect care îi poate face pe oameni să renunțe la tratament.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel