Procesul de diagnosticare al cancerului de prostată ar putea deveni mult mai eficient cu ajutorul unui simplu test de urină, conform unui nou studiu, transmite publicaţia Los Angeles Times.
În prezent, diagnosticarea se face printr-o analiză de sânge care detectează prezenţa unui antigen specific prostatei (PSA - prostate-specific antigen), însă acest gen de diagnoză oferă deseori rezultate fals pozitive ce-i determină pe medici să recurgă la biopsii care altfel nu ar fi fost necesare.
Peste 1 milion de bărbaţi din SUA suportă o biopsie a prostatei în fiecare an, iar mai puţin de jumătate dintre aceştia chiar suferă de cancer de prostată. Conform altor studii, între 23% şi 44% dintre toate tumorile de prostată descoperite prin analiza PSA, nu vor declanşa niciodată vreun simptom.
Noul test este menit să vină în completarea celui de sânge, determinând care dintre tumori se vor comporta agresiv. "Mulţi bărbaţi care au niveluri ridicate de PSA nu au cancer, dar acest lucru nu poate fi determinat decât după o biopsie. Noul test care analizează urina va deveni o analiză intermediară, înainte de a se opta pentru realizarea unei biopsii", explică Arul Chinnaiyan, coordonatorul acestui studiu, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu