Cancer de piele, de plămân, de sân, ovarian, și acum și cel de colon. Câinii pot identifica toate aceste tumori prin simțul lor olfactiv extrem de sensibil. Cercetătorii explică acest lucru prin substanțele pe care le secretă celulele tumorale și cărora animalele le pot simți mirosul. Aceste descoperiri permit realizarea unui „nas artificial” care să depisteze cancerul.
Ideea nu este de a introduce animale în spitale ca „asistenți” ai oncologului sau care să înlocuiască tehnologiile de explorare, cu de a încerca să identificăm compușii organici volatili pe care câinii îi miros la pacienții cu cancer. Aceștia pot fi folosiți pentru realizarea unor teste de diagnosticare în viitor.
După numeroase teste care se realizează încă din 2004, câinii pot despista numeroase tumori, cu o mare precizie.
Cancerul de colon este cel mai frecvent tip de cancer în prezent. Cu toate acestea, programele de diagnosticare precoce (colonoscopia sau analizele de sânge cu markeri tumorali) nu au aceeași adresabilitate ca mamografia. Supraviețuirea pacienților cu cancer de colon depinde foarte mult de stadiul tumorii în momentul diagnosticării.
Citeşte şi:
România, pe primul loc la numărul de femei care mor din cauza cancerului de col uterin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu