Beliş îl contrazice pe Brădişteanu. De ce era nevoie de un medic legist în cazul Năstase

nastase-impuscat-in-gat
nastase-impuscat-in-gat

Profesor doctor Vladimir Beliş, specialist în în medicină legală, a explicat pentru DeCe News cum s-ar fi putut risipi orice suspiciuni în cazul Adrian Năstase. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat, ieri, că nu era nevoie de un legist, pentru nu era vorba despre un deces. Este drept că Parchetul poate stabili traseul glontelui  pe baza declarațiilor medicilor și a consemnărilor făcute de aceștia în protocolul operator, dar expertiza medico-legală, consideră prof. Beliș,  avea o valoare mai mare.  Profesorul Beliş susţine că un medic legist ar fi putut stabili cu certitudine care a fost mâna în care Năstase a ţinut pistolul, dar şi locul prin care a intrat glonţul.

Profesorul Beliş ne-a declarat  că "încadrarea juridică a faptei este strict atribuţia organului judiciar, aceasta nu poate fi stabilită de medici".

Medicul Şerban Brădişteanu sugerase, după operație, că nu era nevoie de un medic legist în acest caz pentru că Adrian Năstase nu era mort. „Nu e de competența noastră să stabilim acest lucru, dar, în orice caz, legiștii nu se ocupă de persoane în viață”, a declarat dr. Brădișteanu.

Profesorul Beliş îl contrazice. "Medicina legală nu se ocupă doar de persoane decedate. Doar 25% dintre cazurile unui medic legist sunt reprezentate de persoane decedate, restul sunt solicitări ale unor persoane în viaţă sau ale unor instituții ale statului, pentru persoane în viață ( expertize, analize medico-legale, rapoarte) ", a spus prof. Beliș.

"În cazul unei tentative de sinucidere, un medic legist poate răspunde unor întrebări esenţiale. De pildă, poate afla cu ce mână a ţinut victima pistolul. O expertiză medico-legală putea să precizeze locul prin care a intrat glonţul și cel prin care a ieșit, prin cercetarea plăgilor. Gaura de intrare a glonţului este mai mică decât gaura de ieşire pentru că proiectulul distruge și aruncă în afară țesuturile întâlnite în calea sa. La intrare există praf de puşcă, doar la intrare”, a mai precizat prof. Beliș. Aceste urme se prelevează și se trimit la analiză, stabilindu-se cu certitudine traseul glonțului. După efectuarea procedurilor chirurgicale, prelevarea prafului de pușcă nu mai e posibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel