Anghinare, beneficii. Previne trei tipuri de cancer, protejează ficatul şi bila

Acestă plantă mediteraneană comestibilă, cu un gust aparte, dar deosebit de delicios, este cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale.

Din punct de vedere botanic, anghinarea aparține familiei Asteraceae și genului Cynara. Numele științific al plantei este Cyanara scolymys și este cultivată în special pentru solzii cărnoși ai inflorescenței sale, dar și pentru receptaculii florali care sunt comestibili.

Anghinarea este folosită în gastronomie (bulbul florii) și în medicina naturistă (rădăcinile și frunzele de anghinare). Consumată în stare proaspată, poate să trateze diareea cronică, diabetul, hemoroizii, vărsăturile și migrenele.

Beneficii pentru sănătate

Consumul atrage după sine o serie de beneficii pentru sănătate, în special dacă planta este gătita la aburi și își conservă astfel toți nutrienții. Pentru a beneficia de toată valoarea nutritivă a anghinarei, trebuie consumată în totalitate. Cele mai importante proprietăți  sunt:


- Furnizarea unei cantități importante de fibre. O anghinare medie conține aproximativ 10 grame de fibre, constituind în jur de 25% din doza zilnică recomandată adulților. Aceeași cantitate de broccoli sau de mere furnizează doar 3-4 grame de fibre.
- Stabilizarea nivelului de glicemie în sânge. Cantitatea importantă de fibre substituie nevoia organismului de carbohidrați, așadar anghinarea are un index glicemic scăzut. Același aliment controlează eficient apetitul, prin cele 3-4 grame de proteine și mai puțin de un gram de grăsimi.
- Furnizarea unui aport semnificativ de antioxidanți. Un studiu american a descoperit că anghinarea conține mai mulți antioxidanți, decât orice altă legumă, clasându-se pe locul șapte într-o listă de 1000 de alimente diferite care protejează celulele organismului. Printre antioxidanții care se regăsesc în anghinare, se numără quercitina, antocianina, cinarina, luteolina sau silimarina.
- Prevenirea și tratamentul cancerului. Anumite studii de specialitate efectuate cu un extract special din frunzele de anghinare au descoperit că planta inhibă apoptoza (moartea celulelor) și reduce proliferarea celulelor canceroase în mai multe forme ale bolii, inclusiv cancerul de prostată, leucemia sau cancerul de sân.
- Protecția sistemului digestiv. La fel ca multe alte legume verzi, precum pătrunjelul, anghinarea era folosită în timpuri străvechi pentru ameliorarea simptomelor provocate de diverse afecțiuni digestive. Planta este un diuretic natural și stimulează digestia. În prezent, medicii nutriționiști recomandă anghinarea pentru tratarea sindromului de colon iritabil.
- Îmbunătățirea activității bilei. Pulpa anghinarei conține un antioxidant din familia polifenolilor, numit cinarină, ce stimulează puternic procesul de funcționare a bilei.
- Protecția ficatului. Datorită cinarinei și a altui antioxidant, silimarina, anghinarea este benefică și pentru activitatea ficatului. Studiile au demonstrat că această legumă verde ajută la regenerarea țesutului hepatic. De altfel, anghinarea este folosită de multa vreme în medicina alternativă, ca remediu pentru tulburările hepatice.
- Ameliorarea simptomelor neplăcute survenite în urma consumului de alcool. Grație efectelor pozitive asupra celulelor hepatice, anghinarea poate trata cu rapiditate mahmureala.

Citește și: Zahăr sau grăsime. Ce aliment e mai nociv? Experiment cu rezultate şocante


- Reducerea nivelului de colesterol. Proprietățile cianice ale anghinarei ajută organismul să excrete colesterol de tip LDL (colesterolul rău) și să asiste reglarea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun). Această acțiune are consecințe pozitive și asupra funcționalității sistemului cardiac, influențată direct de nivelul de colesterol din corp.
- Prevenirea hipertensiunii arteriale. Anghinarea conține o cantitate importantă de potasiu, un mineral de care organismul are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Potasiul din anghinare reduce cantitatea excedentară de sodiu din corp, protejând sistemul cardiovascular.
- Protecția fătului în perioada sarcinii. Anghinarea proaspată este o sursă bogată de acid folic (furnizează circa 68 de unități la 100 de grame, adică 17% din doza zilnică recomandată). Acidul folic este un co-factor al enzimelor implicate în sinteza ADN-ului. Studii de specialitate au arătat că un nivel corespunzător de acid folic în perioada de preconcepție, în special la începutul sarcinii, ajută la prevenirea apariției defectelor de tub neural la nou-născuți.
- Îmbunătățirea sistemului imunitar. Bulbii proaspeți de anghinare sunt surse bogate de vitamina C (în proporție de 20% din doza zilnică recomandată, la fiecare 100 de grame consumate). Consumul regulat al alimentelor care furnizează vitamina C ajută corpul să dezvolte o rezistență sporită împotriva agenților infecțiosi și radicalilor liberi care atacă celulele sănătoase ale organismului.
- Protecția sistemului osos. Anghinarea este și o sursă excelentă de vitamina K (100 de grame de anghinare asigură 12% din aportul zilnic necesar). Această vitamină are un rol crucial în sănătatea oaselor, stimulând activitatea de formare și dezvoltare a sistemului osos. În plus, o cantitate optimă de vitamina K în dietă ajută la stoparea degenerării neuronale, fiind benefică în special pacienților care suferă de Sindromul Alzheimer.
- Asigurarea funcționalității optime a metabolismului. Bogată în complexul de vitamine B (precum niacină, vitamina B6, tiamină și acidul pantotenic), anghinarea sprijină activitatea proceselor metabolice din organism.
- Prevenirea și tratarea anemiei. Anghinarea este o plantă ce furnizează două alte minerale importante, fierul și cuprul. Cel din urmă este necesar producției de celule roșii, pe când fierul participă la formarea hematiilor.
- Tratarea halenei. În medicina alternativă, anghinarea mai este folosită și pentru tratarea halenei (respirației urât mirositoare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel