Jumătate dintre elevii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, din Uniunea Europeană, au băut alcool în ultima lună, deși în majoritatea țărilor vârsta legală pentru consum este 18 ani.
Comisarul european pentru Sănătatea și protecția Consumatorilor, John Dalli, va ridica această problemă în plenul Forumului European pentru Alcool și Sănătate.
Potrivit ultimelor studii, în Uniunea Europeană, jumătate dintre elevii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au băut alcool în ultima lună. Comisarul va propune un număr de acțiuni în lupta împotriva acestei probleme, printre care campanii masive în mass-media, pentru responsabilizarea tinerilor.
Forumul European pentru Alcool și Sănătate a fost înființat în anul în 2007 și face parte din strategia Uniunii Europene, începută în 2006, în lupta împotriva consumului iresponsabil de alcool.
Peste 29 la sută dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, consumă excesiv alcool în fiecare săptămână, se arată într-un Eurobarometru privind consumul de alcool şi politicile publice menite să reducă afecţiunile provocate de acesta.
Prin consum excesiv de alcool reprezentanţii UE înţeleg consumul a cinci sau mai multe pahare per ocazie. Astfel, tinerii sunt cei mai expuşi la intoxicare sau efecte secudare ale acesteia - rănire accidentală, bătăi sau alte violenţe.
Nu există o situaţie clară pe regiuni în ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, însă procente peste media europeană (29 la sută) se regăsesc în România, Irlanda, Germania şi Austria, urmate de Marea Britanie, Spania, Grecia şi Italia.
În general, consumul de alcool în Uniunea Europeană a rămas la acelaşi nivel ca în urmă cu patru ani.
Trei din patru respondenţi la Eurobarometru au spus că beau alcool de aproximativ trei ori pe săptămână, însă gradul de conştientizare a efectelor alcoolului asupra sănătăţii variază.
Astfel, majoritatea oamenilor ştiu că alcoolul afectează ficatul, însă puţine persoane ştiu că băuturile alcoolice provoacă şi cancer.
Citeşte şi:
Alcoolorexia: Adolescentele renunță la mâncare și beau alcool pentru a nu se îngrășa
Pastila anti-beţie funcţionează deja la şoareci. În curând, în buzunarele chefliilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu