Află de ce iarna grea prin care trece Europa nu dă peste cap teoria încălzirii globale

Încălzire globală
Încălzire globală

Europa este sub zăpadă. Iar partea occidentală a continentului a avut, de această dată, mai mult de suferit decât partea de răsărit. Mulţi spun că aceste evenimente climatologice încep să dea peste cap teoria încălzirii globale şi adevărul este că dau înapoi cu câteva grade predicţiile climatologilor. Dar, susţin ei, vremea rea din ultima perioadă nu poate fi folosită ca probă împotriva încălzirii globale.

Este normal ca oamenii să scoată capul pe fereastră, să vadă zăpada abundentă şi să creadă din ce în ce mai greu că pe termen lung, vremea se încălzeşte, spun climatologii. Numai că este vorba despre evenimente climatologice scurte, chiar dacă sunt cu valuri de căldură sau zăpadă, ele sunt normale, producând o diversitate climatologică, dar nu durează mult. Pe termen lung, lucrurile arată mai „robust”, deci nu este niciun dubiu că vom continua să vedem vreme neobişnuit de rece sau neobişnuit de caldă  în decembrie şi ianuarie, dar aceasta va fi impusă de starea generală a vremii.

Vremea este ca economia

Climatologii explică vremea ca fiind o economie, cu luni proaste şi luni mai bune, dar dacă trendul este în scădere, perioadele de creştere sunt nesemnificative. Dacă pe termen scurt vremea ar putea să facă situaţia să fie bună sau proastă, tendinţa generală este cea care ne interesează, şi aceasta este de încălzire din cauza efectelor de seră. Ultima decadă a fost una dintre cele mai căduroase de când există măsurători, iar ultimele trei decade din ce în ce mai calde, deci tendinţa este de încălzire. Astfel, anul 2009 este al cincilea în topul celor mai călduroşi ani.

El Niño a răcit Europa

Dacă luăm un grafic al temperaturilor la nivel mondial, există limite minime şi maxime şi există multă variaţie de-a lungul anilor, dar tendinţa este de creştere a temperaturilor. Şi cum fenomenul El Niño este activ în Pacific, climatologii sunt de părere că sistemul a răspuns prin răcirea părţii europene în a doua parte a acestei ierni. Nu este vorba despre o răcire universală în toată emisfera de nord. Siberia, Anglia şi SUA au dârdâit de frig, în timp ce Alaska, Canada şi zona mediteraneană au cunoscut o iarnă mai caldă decât de obicei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel