Află de ce este benefic să înjuri

femeie_injura
femeie_injura

Cercetări recente au arătat că impactul emoţional generat de înjurături poate avea un efect analgezic. Cercetătorii au sfătuit pacienţii din spitale să practice acest tip de terapie atunci cand simt diverse dureri, anunţă The Independent.

Autor: Marina Peteoacă

     

Un studiu realizat de Keele University confirmă faptul că înjuratul poate acționa ca o formă de eliberare.

 Prin intermediul acestui studiu Richard Stephens, de la  Keele's School of Psychology a descoperit că oamenii care înjură îşi pot ţine mâinile în apă îngheţată de două ori mai mult timp decât cei care nu înjură. Dar, acest lucru poate fi efectuat doar de oamenii care înjură de câteva ori pe zi, nu şi de cei care înjură cu o frecvenţă mare.

Mecanismul este simplu, înjuratul provoacă un răspuns emoţional, ducând către ceea ce se numeşte “analgezie indusă de stres”. Acest fenomen este, de asemenea, cunoscut şi sub numele de efectul “fight or flight” (luptă sau fugi), însoţit adesea şi de o descărcare de adrenalină.

Richard Stephens spune că “nu există o doză zilnică de înjurături” şi rămâne încă neclar dacă anumite înjurături au un efect analgezic mai mare decât celelalte. “Noi am analizat doar un strat superficial despre modul în care înjuratul ne poate influenţa emoţiile”, a adăugat acesta.

Conform cercetătorilor britanici înjuratul este benefic şi la locul de muncă. Aceştia îi îndeamnă pe angajaţi să înjure cu voce tare, pentru că astfel vor fi mai puţin stresaţi, iar moralul lor va fi mult mai mare pe parcursul orelor de lucru, odată eliberaţi de „demonii” interiori.

 „Studiul nostru sugerează că, în majoritatea cazurilor, limbajul tabu îi ajută pe oameni să menţină şi să dezvolte o formă de solidaritate, fiind un mecanism pentru a face faţă stresului”, explică unul din autorii cercetării. Înjurăturile nu sunt însă recomandate şi în timpul întâlnirilor importante sau în prezenţa unor clienţi, avertizează studiul.

Avantajele înjuratului nu se opresc aici. Acesta ne poate oferi un mai mare gred de putere şi control asupra unei situaţii rele. Prin înjurat arătăm că nu suntem victime pasive, ci suntem împuterniciţi să reacţionăm şi să luptăm înapoi. Acesta ne poate creşte încrederea în noi şi stima de sine. Aşa cum spunea şi Mark Twain “Când eşti nervos, numără până la patru, când eşti foarte nervos, înjură”.

În plus, înjuratul poate fi amuzant, în special între prieteni. În asemenea circumstanţe, reprezintă o eliberare de constrângerile normelor sociale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel