Leptina este hormonul care suprimă apetitul. Creierul uman are o limită superioară a leptinei, iar atunci când substanţa depăşeşte acest nivel în corp, creierul încetează să mai reacţioneze, scrie Atunci când se administrează leptină persoanelor care nu pot produce acest hormon din motive genetice, pacienţii mănâncă mai puţin şi slăbesc. Dar atunci când leptina le este administrată pacienţilor obezi care au un nivel normal al hormonului în corp, nu are niciun efect.
Un grup de cercetători de la University of Texas a identificat un mecanism în creier care interferează cu reacţia creierului la leptină. Cercetătorii au identificat proteina Epac1, care blochează leptina în creier. „Am descoperit că putem creşte sensibilitatea la leptină prin conceperea unei proteine Epac1 sau cu ajutorul unei intervenţii farmacologice cu inhibitor de Epac”, a explicat profesorul Xiaodong Cheng.
Specialiştii estimează că în câţiva ani acest lucru va duce la conceperea unor medicamente care vor permite controlarea metabolismului şi a senzaţiei de foame. Epac promite a fi un instrument util în eforturile de combatere a epidemiei obezităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu