7 lucruri pe care trebuie să le știi despre cancerul ovarian

atentie-la-durerile-din-abdomenul-inferior-cancerul-ovarian-este-mai-frecvent-dupa-varsta-de-50-de-ani-18455148
atentie-la-durerile-din-abdomenul-inferior-cancerul-ovarian-este-mai-frecvent-dupa-varsta-de-50-de-ani-18455148

Incidența cancerului ovarian din țara noastră este mult mai ridicată decât incidența la nivel mondial. Anual, la nivel mondial sunt diagnosticate aproximativ 224.747 de cazuri noi. Incidenţa este de 6,3 la 100.000 de locuitori. Sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian. Anual, în România sunt raportate 1.686 de cazuri noi de cancer ovarian. Incidenţa bolii în ţara noastră este de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Anual, sunt 981 de decese cauzate de cancerul ovarian.  

Ce trebuie să știi despre cancerul ovarian? Iată 7 lucruri, subliniate de Avantaje:

1. Spre deosebire de alte forme de cancer, cancerul ovarian afectează toate femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Importantă este cunoșterea simptomelor, a factorilor de risc și istoricul familial din partea mamei și tatălui.

2. Experții susțin că apariția frecvența și apariția combinată a mai multor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian, iar cunoașterea semnelor incipiente, caracteristice acestei boli, este extrem de importantă.

Simptomele sunt următoarele: dureri abdominale sau pelvine, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie), modificări urinare, sângerări vaginale neobișnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie. Această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.

3. Cunoașterea simptomelor este cu atât mai importantă cu cât diagnosticarea în faza incipientă îmbunătățește semnificativ șansele de supraviețuire. Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani.

Cancerul ovarian se diagnostichează prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie – prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase.

4. Fără o cunoaștere a simptomelor și fără controale ginecologice periodice, cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive.

5. Testul Babeș- Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian.

6. Există trei tipuri de cancer ovarian: cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu), al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele, al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.

7. Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel