13 semne că ești bolnav de perfecționism

Dacă vă plângeți întotdeauna că ați obținut doar locul doi este un semn că sunteți perfecționist. De obicei, oamenii perfecționiști sunt apreciați pentru insistența lor de a stabili standarde înalte. Se pare că există un preț destul de mare pentru succes – nefericire cronică și nemulțumire.
Perfecționismul nu ar trebui să ne facă probleme în viața cotidiană și nici în ceea ce privește sănătatea. Din păcate, nu se întâmplă așa. În continuare, găsiți câteva semne care indică faptul că sunteți bolnav de perfecționism.
1.      Încă de la o vârstă fragedă, părinții și profesorii îi încurajează pe cei mici să obțină rezultate bune la școală. Dacă se întorc cu note proaste, aceștia îi pedepsesc. De aici și dorința de a fi mereu bun și totodată teama de eșec și consecințele aferente.
2.       Cei mai mulți oameni știu că perfecțiunea face rău, dar consideră că acesta este prețul succesului. Perfecționistul este acea persoană care luptă cu orice preț pentru a nu fi mediocru și care consideră că <<fără durere nu există succes>>. De asemenea, există și cazuri de perfecționiști care nu sunt deloc performanți, ci doar obsedați de muncă.
3.       Perfecționiștii amână lucrurile. Din teama de a nu greși, perfecționiștii amână sarcinile pe care le au de îndeplinit. Perfecționismul este corelat cu teama de eșec și oamenii care suferă de această <<boală>> deseori amână lucrurile dacă au sentimentul că sunt greu de realizat.
4.       Perfecționiștii sunt foarte critici cu ceilalți. În insistența de a atinge perfecțiunea, individul poate deveni mult mai critic față de ceilalți și poate începe chiar să se bucure de eșecul altora, dar și să devină extrem de defensiv atunci când este criticat, luând toate lucrurile foarte personal.
5.       Cei mai mulți dintre perfecționiști văd lucrurile în alb sau negru. Pentru ei, nu există gri. De cele mai multe ori, perfecționiștii intră într-un proiect doar dacă știu sigur că vor reuși. Dacă își dau seamă că sunt șanse de eșec, aceștia nu se mai implică în niciun proiect. Studiile au arătat că perfecționiștii au o aversiune față de înfrângeri.
6.       Perfecționiștilor le este greu să fie deschiși cu ceilalți. Ei au tendința de a construi un scut de apărare care îi împiedică să se deschidă în fața celorlalți.
7.       Adepții perfecționismului sunt obsedați pentru fiecare greșeală – chiar și dacă întârzie la o întâlnire cinci minute. Acest lucru poate duce – în timp – la crize existențiale sau crize de nervi.
8.       Perfecționiștii iau totul personal.
9.       Ei pot deveni extrem de defensivi atunci când sunt criticați. Încearcă să fie ”tari” în fața oricărei amenințări, chiar și atunci când nu ar fi nevoie să o facă.
10.   Perfecționiștii se bucură de insuccesul altuia, chiar dacă nu are legătură cu el. Pe termen scurt, eșecul altuia îi face să se simtă bine, dar pe termen lung dezvoltă o gândire competitivă și de aici tot felul de prejudecăți.
11.   Sunt nostalgici cu gândul la zilele de școală. Pe atunci, succesul le era răsplătit fie cu o notă mare, fie cu un loc la <<panoul de onoare>>.  Structura <<muncesc, fac bine, sunt recompensat>> este un confort pentru mintea perfecționiștilor. Din păcate, în viața de zi cu zi lucrurile nu sunt atât de simple, iar succesul se măsoară diferit.
12.   Perfecționiștii au sufletul <<vinovat>>. Ei sunt afectați de sentimente de vinovăție și rușine. În plus, sunt expuși riscului de a experimenta episoade de depresie, vinovăție și chiar rușine, cauzate de presiunea socială de a reuși, venită din exterior, scrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel