West Nile: Răspândire, simptome şi efecte

mosquito
mosquito

West Nile (WNV)  este un virus din familia Flaviviridelor  și se găsește în regiunile tropicale şi temperate. Acesta infectează în principal păsările, dar poate infecta și oameni, cai, câini, pisici, lilieci, veverite, sconcsi  şi iepuri domestici. Principala cale de infecţie umană este prin mușcătura unui țânțar infectat.

Studiile arată  că virusul West Nile  a apărut ca un virus distinct cu aproximativ 1000 de ani în urmă pe continental african, dupa care s-a răspândit în întreaga lume, principalele subiecte infectate fiind caii. În 1960 a fost observat la caii din Egipt şi Franţa. Între 1950 şi 1999 au fost epidemii în Israel, Africa de Sud, România, Rusia. În 2008 a afectat 18 animale în Ungaria. Răspândirea virusului în emisfera vestică a început în 1999, în New York, printr-o epidemie de encefalită. De atunci şi până acum, în America de Nord au fost 16.000 de cazuri de îmbolnăviri şi peste 600 de morţi.

West Nile a fost considerat una din posibilile cauza ale deceuslui prematrl al lui Alexandru cel Mare.

Principala cauză a infecțiilor în rândul oamenilor este înțepătura unui țânțar. Virusul afectează în primul rând păsările, de altfel de la ele iau ţânţarii virusul. WNV nu se transmite de la om la om prin atingere sau sărut. De asemnea, în foarte puține cazuri virusul s-a transmis prin transfuzie sau de la mama la copil.

Efectul virusului asupra omului se împarte în trei reacții diferite.  Primul este o infecţie asimptomatică, al doilea este un sindrom febril numit Febra West Nile și cel de-al treilea este o boală  numită meningita West Nile sau encefalită.Dintre cele trei reacții, infecția asimptomatică este cea mai des întâlnită. Peste 80% din omaenii infectații nu au prezentat niciun simptom grav.

În cazul celei de-a doua reacție, 20% din oamenii infectaţi au simptome precum febră mică, dureri de cap, senzaţie de vomă, pierderea apetitului, frisoane, diaree, transpiraţie în exces, slăbiciune, dureri articulare, aceste simptome potând dura câteva zile.

A3-a reactie și cea mai periculoasă, encefalita , dezvolta simptome severe cum ar fi febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni şi efectele neurologice pot să fie permanente, putând cauza moartea.

Deși acest virus nu pare o amenințare foarte mare, rata mortalității a fost destul de ridicată în țările unde au existat epidemii. Astfel, în SUA, în anul 2009, aceasta a fost de 4,5%. În Romania a fost aproape de 10% la epidemia din 1996-1997. Au fost atunci aproape 500 de bolnavi. Cea mai mare rata a mortalitatii s-a înregistrat în Israel, 14% din oamenii infectați murind.

Din păcate, nu există vaccin special împotriva acestui virus și nici un tratament. În cazul în care persoana are simptome usoare, acestea vor dispărea la scurt timp, spitalizarea fiind necesară doar în cazul simptomelor grave.

Medicii recomandă oamenilor să-și pună plasa anti-țânțari la geamuri și să poarte haine cu mânecile lungi, atunci când trebuie să iasă afară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel