EXCLUSIV  Vlășceanu: Culisele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. NEBUNIE peste Prut

DC news a realizat cu un expert, în exclusivitate, o analiză politică asupra alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aflăm de la un specialist cine intră în turul doi.

Într-o intervenție acordată DC News, analistul politic Andrei Vlășceanu a vorbit despre culisele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din noiembrie 2020:

„Principalii actori de pe scena politică din Republica Moldova s-au aliniat la startul alegerilor prezidențiale. Deocamdată, Igor Dodon, președintele în funcție, nu și-a depus nici candidatura, nici documentele, probabil o va face pe ultima sută de metri, din câte am înțeles pe data de 11 septembrie, ziua limită. Avem astfel pe Maia Sandu, pe Andrei Năstase, Tudor Deliu din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (în acest caz Vlad Filat a făcut o anumită mișcare politică), Renato Usatîi (primarul din Bălți), Octavian Țîcu din partea Partidului Unității Naționale, Dorin Chirtoacă din partea Partidului Liberal și Mișcării Politice Unirea și pe Violeta Ivanov din partea Partidului ȘOR. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu și-a anunțat un candidat și a menționat că aceste alegeri sunt neconstituționale”.

Cine intră în turul 2?

”La începutul lunii noiembrie vom avea primul tur al alegerilor și deja putem să anticipăm cine o să intre în turul 2. Va fi un rematch între Maia Sandu și Igor Dodon, aceiași candidați din 2016. Va fi interesant de observat cum se vor poziționa pe tabla de joc a zonei politice din Chișinău în funcție de atacurile care vor veni. Andrei Năstase va avea dorința să apese foarte puternic accelerația și să iasă cât mai mult în față. Electorii vor fi foarte năuciți deoarece „dreapta“ este foarte fărâmițată ceea ce oferă un avantaj lui Igor Dodon.“

În ceea ce privește mesajul de unitate adresat partidelor pro-europene de Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, Andrei Vlășceanu a precizat: 

„Mesajul a fost unul clar, în limba română, chiar de Ziua Limbii Române adresat către Maia Sandu. Era un mesaj necesar însă, din anumite puncte de vedere, Chișinăul nu prea mai ține cont de mesajele care vin din exterior, mai ales din vest. De aproape 4 ani, de când a fost instalat guvernul Filip, deși au avut o colaborare tehnică, Chișinăul, indiferent de culoarea politică de la guvernare, a început să ignore cu indiferență mesajele politice venite din vest.

Există un gentlemen's agreement la Chișinău

Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova trebuie luat la pachet cu ceea ce se întâmplă în Ucraina și Belarus. La ora actuală există un gentlemen's agreement, un aranjament fără nimic scris, o înțelegere nonverbală în care se recunosc anumite interese ale Federației Ruse în spațiul ei vital pe care Bruxelles-ul le acceptă. La nivel de extindere, Uniunea Europeană se concentrează pe Balcanii de vest, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru. Acum vedem că au existat anumite permutări și în relația Priștina-Belgrad. Politica parteneriatului estic a fost abandonată.

Igor Dodon se va folosi de populația din Transnistria

Este un fapt că Igor Dodon se va folosi de Transnistria ca rezervor strategic de voturi, este un secret al lui Polichinelle, toată lumea îl cunoaște. Acesta se va folosi de instituțiile statului, de guvernul Chicu, astfel încât va încuraja voturile din Transnistria versus deschiderea mai multor secții de votare în vest sau alte zone cu potențial de vot către Maia Sandu. Voturile din diaspora vor fi puternic descurajate din punct de vedere administrativ iar ținând cont de situația epidemiologică vor fi probleme. La ora actuală, Igor Dodon are șanse de 55-60% pentru al doilea mandat.“

Totodată, având în vedere procentul unionist din Republica Moldova, cele mai optimiste sondaje ridicându-l până spre 35%, i-am cerut lui Andrei Vlăsceanu o opinie referitoare la susținerea partidelor politice unioniste de către România:

„Avem teoretic mai mulți lideri unioniști, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu fiind cei mai importanți. La ora actuală, relațiile de partid de-a stânga și de-a dreapta Prutului sunt solide și aici mă refer la relația dintre Partidul Mișcarea Populară și Partidul Unității Naționale. Există un angajament semnat, președintele Băsescu asigurând conducerea celor două partide.

În ceea ce-l privește pe Dorin Chirtoacă, acesta nu are o relație asumată cu vreun partid politic de la București. Există doar niște relații la nivel personal cu anumiți parlamentari, consilieri județeni ori primari însă nu există o relație asumată direct între Partidul Liberal de la Chișinău și vreo formațiune politică din România.

Cât vor lua unioniștii?

Referitor la electoratul unionist versus politicienii unioniști, a fost și reprezintă o dezbatere de 30 de ani. Nu m-aș lansa într-o previziune matematică referitoare la ce procente vor obține aceștia. Vom aștepta ziua votului și vom vedea fiecare ce valoare are.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel