Putin nu a pierdut. A câştigat. Ce-a câştigat? Imagine. Popularitate. Preamărire şi preaslăvire. O lume întreagă a stat cu ochii pe "parada lui". Şi-atunci, cum liderul de la Kremlin e perdantul?
Putin n-a pierdut nimic. Nici măcar războiul nu l-a pierdut. Nici urma lui Stalin n-a pierdut-o. Nici simpatizanţii nu şi i-a pierdut, aşa cum se credea la un moment dat. Poate un McDonalds, un Netflix, un Shell şi vreo alte 200 de companii, o bancă-două, un loc la olimpiadă.... n-a pierdut ce-şi doresc toţi să piardă: războiul. Nu încă. O fi dat impresia, în ultima vreme, că e palid, că e topit, că e obosit, că e bolnav, că rătăceşte fără direcţie, că nu ştie ce face şi că se împiedică singur în "aţele" pe care le-a întins în calea inamicului. Oh, nu! Putin ştie foarte bine ce face. Pe sticlă, cel puţin, a părut atât de stăpân pe el, pe situaţie. Numai pe noi toţi să nu înceapă să se simtă... stăpân!
Bat clopotele în Piața Roșie, în memoria soldaților din al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin şi-a făcut apariţia asemenea unui star de Hollywood. L-am văzut cum păşeşte încrezător, cum chiar a schiţat, la un moment dat, ceva care semăna cu un zâmbet, cum mărşăluia ţanţoş ca un mirmilon peste oasele sfărâmate ale fostului partener de arenă. E conştient că trebuie să-şi menţină imaginea asta, în ton cu mesajul pe care l-a dat lumii de 75 de zile încoace. Nu-şi poate permite acum nici măcar să se înece cu aer şi să tuşească altfel decât ştie lumea că tuşeşte. Orice l-ar face să pară suspect. Mai suspect decât e deja da. N-are voie să calce altfel decât drept şi apăsat. Şi aşa a şi făcut pe tot parcursul paradei. La depunerea coroanei mai că nu a lăcrimat. Un close-up şi un panning ca de cinema, exersate probabil dinainte, i-au surprins perfect privirea "îndoliată", la fel de sumbră ca şi bătaia de talgere din imnul Rusiei. Mi-a părut îndurerat (ca pentru focus!) de fiecare dată când a aşezat garoafele roşii pe monumente, părea atât de... inuman de uman, să-mi fie cu iertare!
Una peste alta, o paradă cu ştaif. Coregrafie imaculată, pantalon la dungă şi cer senin, aparent fără urmă de nor, ca-n vremea URSS-ului. Sau, cum ar zice Republic World, o paradă cu organizare de lux, promovare de lux, broadcast de lux, maşini de lux...
Image: en.kremlin.ru
Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care el îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor „nazişti” ucraineni – cu provocarea pe care a întâlnit-o Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat în 1941. Preşedintele rus şi-a încheiat discursul cu îndemnul lansat soldaţilor din Piaţa Roşie: “Pentru Rusia, pentru Victorie, Ura!”.
Potrivit Kremlinului, ceremonii au loc în 28 de orașe, cu participarea a 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și echipamente militare și 400 de aeronave. Conform datelor furnizate de armata Ucrainei, pierderile Rusiei în război ar fi uriașe: peste 25.500 soldați uciși, capturați sau răniți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu