Pubertatea precoce, consecință a vremurilor moderne

Ar trebui o mamă să se îngrijoreze dacă vede că apar semne premature de dezvoltare a fetei sale, cum ar fi creșterea sânilor sau a părului pubian chiar începând de la șapte-opt ani?

Doctorul Paul Kaplowitz spune că aceste schimbări sunt foarte comune în rândul copilelor și reprezintă chiar o nouă normă.  „Petrec mult timp liniştind părinţii: aceste semne incipiente nu progresează într-o pubertate precoce“, spune dr. Kaplowitz. Semnele evidente ale procesului de maturizare, cum ar fi apariţia sânilor, părul axilar şi pubian sau mirosul mai puternic al corpului, apar din ce în ce mai devreme. „Odată cu începerea dezvoltării sânilor, mai durează doi-trei ani până la prima menstră“, zice dr. Kaplowitz, citat de CNN. Media de vârstă la care apare prima menstră este de 12 ani în SUA, asta însemnând că sânii şi părul pubian încep să se dezvolte de la 8-9 ani.

Ce înseamnă mult prea devreme?   Pubertatea este considerată „precoce“ în momentul în care mărirea sânilor apare înainte de împlinirea vârstei de opt ani. În cele mai multe cazuri, acest proces va încetini şi chiar se va opri. O progresie rapidă poate fi descoperită de un specialist, în special pentru a elimina apariția unor probleme mai grave, cum ar fi tumorile sau chisturile.

Opţiuni de tratament.  Există tratamente pentru a întârzia apariţia primei menstre. Recomandările pentru medicamente sau terapie cu hormoni se bazează pe vârstă, dar şi pe maturitatea emoţională a copilului. Aspectele psihosociale sunt foarte importante. Doctorul Kaplowitz este rezervat în ceea ce priveşte medicaţia acordată fetiţelor, dar recunoaşte că „inhibarea pubertăţii poate elimina probleme comportamentale şi chiar sentimentul fetelor că sunt diferite de prietenele lor.

Care sunt cauzele.  Există foarte multe teorii despre cauzele pubertăţii precoce. Chiar și așa, nu există dovezi ştiinţifice suficiente că hormonii din alimente, chimicalele din mediul înconjurător sau mesajele cu un conţinut sexual ridicat sunt de vină. Dr. Kaplowitz susţine premiza că vina cea mai mare în cazul pubertăţii precoce o are epidemia de obezitate infantilă. El a condus un studiu realizat pe fetiţe cu vârsta între şase şi nouă ani, care a demonstrat o asociere clară între grăsimea corporală şi instalarea prematură a pubertăţii. În plus, CNN arată că instalarea pubertăţii precoce este influenţată de o serie largă de factori, cum ar fi condiţiile economice, clima, chiar și genele. Specialiștii spun că ar fi bine ca părinții să ceară sfatul unui psiholog atunci când văd că pubertatea precoce devine o problemă. Fetițele trebuie să înțeleagă că este o etapă normală a vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel