Flaviu Predescu, într-o analiză realizată în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre politica actuală: de la chiloții lui Tudy la Constituția României.
Iată ce a scris analistul Flaviu Predescu:
Politica actuală - de la chiloții lui Tudy la Constituția României
9 luni s-au scurs de la incendiul de la Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta și „strada" n-a emanat încă nici o formulă de personal care să reprezinte alternativa la actuala clasă politică. Ba mai rău, recent, ALDE, sub conducerea lui Călin Tăriceanu, a propus pentru funcția de viceprimar al Capitalei un personaj de budoar, pe numele său Tudor (Tudy) Ionescu. Acesta rămăsese în memoria oamenilor mai ales pentru tenacitatea cu care a rezistat relației cu vedeta Oana Zăvoranu și conflictelor sale familiale. Recenta stângăcie ne arată că, de fapt, Tăriceanu, deși vechi în politică, nu a învățat nimic din greșelile lui Gabriel Oprea, și anume că politica nu înseamnă doar context, majoritate sau „mesaj", ci mult mai mult de atât – poate chiar gândire pe termen lung și grijă pentru imagine.
În cronica erorii a picat și Dacian Cioloș
Dacă tot moda sau „trendul" sunt cele care fac selecția de personal pentru scurte perioade politice, atunci înseamnă că nici peste 100 de ani nu se va schimba nimic în politică. Actualei clase politice îi lipsește cultura politică iar dobândirea acestei culturi nu se face peste noapte. Ce este mai trist, faptul că din urmă nu prea vin semne de primăvară, ba din contră, parcă tot oamenii care s-au școlit în comunism au mai multă cultură generală și poftă de lucru. Astfel, deși n-ai cum să înveți pe cineva peste noapte principiile lui Adam Smith sau Woodrow Wilson, măcar Constituția României ar fi musai să o înțeleagă cel care vrea să se apuce de politică, iar la pachet ar putea face „testul stâlpului" sau al notorietății, clamat adesea de fostul președinte: „dacă stai lângă un stâlp și nu te salută nimeni, înseamnă că n-ai mai multă valoare politică decât el" – „Lol." În această cronică de erori, până și premierul Dacian Ciololoș a căzut în plasă și l-a propus în noiembrie, anul trecut, pe chirurgul Andrei Baciu, un tânăr de 28 de ani, pentru a deține portofoliul de ministru al sănătății. După această nominalizare, internetul s-a inundat rapid de pozele în lenjerie intimă ale fostului fotomodel devenit doctor și aproape ministru.
Proiectul lui Solomon Marcus
În concluzie, căderea lui Victor Ponta nu a adus nimic bun pe scena politică, ba mai rău, a scos la iveală carențele de imagine ale generației tinere, care în mod nedrept este privită ca rezumându-se doar la chiloți, scandaluri și povești amoroase. Persistă ideea că, dintre tineri, doar cei cărora li s-a urât cu binele parcă vor să facă politică, mai mult din plictiseală. Of, unde sunt proletarii de altă dată? În paralel cu toate acestea, un proiect numit „România Noului Val" care are la timonă doi oameni foarte discreți - Marius Stoian și Andrei Gavrilă , proiect tutelat până în ultima clipă de viață de academicianul Solomon Marcus, sapă ca o cârtiță de lumină prin întunericul generației tinere.
Nu spun nici pe departe că cei selectați să facă parte din respectivul proiect de colaborare sunt toții lideri ai generației lor, dar faptul că s-au întâlnit mai mult de o dată, pentru a dezbate idei, este de bine. Deocamdată, nu-i bagă și marele public în seamă. Publicul avizat însă a început să-i cunoască și nu este exclus ca din rândul lor, câțiva să reușească și în plan politic. Pentru asta însă, mulți vor trebui să înceapă cariere politice în partide. Cine va înțelege că politica se face în și prin partide, unde sunt stocate procedurile și memoria democratică, va avea numai de câștigat în următorii ani. Societatea civilă poate furniza oameni pe care procedura de partid și răbdarea i-ar putea transforma în viitori lideri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu