Păcatele Facebook-ului

Alexandru Cumpănaşu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei Ca utilizator de Facebook, am considerat ca este util sa fac o analiza proprie, impartasita si cu dumneavoastra, cu privire la Facebook – cu bune si cu rele, scrie Alexandru Cumpănașu, preşedinte al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Un instrument de comunicare in masa extrem de eficient, mijloc de dezvoltare personala, dar si un terapeut neplatit pentru unii, Facebook a devenit un rau necesar pentru care mi-am dat seama ca este nevoie mai mare de o maturitate emotional si personala, ba chiar de una "informatica".

Privit din interior, pare un mecanism inofensiv care ajuta individual in dezvoltarea personala sau in comunicarea profesionala. In fapt, Facebook ascunde o multitudine de "pacate" ca orice alt teren virgin care da posibilitatea acumularii de putere si care nu are niciun fel de regula.

Unul dintre "pacatele" Facebook este aparenta de incredere si de transfer a ideii de prietenie, a sentimentelor, emotiilor sau parerilor odata cu un simplu click.

Individul, antrenat într-un joc periculos

In realitate, omul este un personaj mult prea complex pentru a putea, pe termen lung, sa-si reconsidere statutul si sa-si inlocuiasca sentimentele reale cu unele imaginare. Nu este, desigur, vina unei aplicatii, ci a omului care din vanitate, lipsa de incredere, dorinta cronica de socializare, dorinta de a manipula si a influenta minti, si prin urmare decizii, se lasa antrenat intr-un joc periculos fara a avea o maturitate emotionala suficient de dezvoltata.

Miile de ani de evolutie au transformat individul dintr-un personaj solitar in unul de grup, iar Facebook, desi aparent incurajeaza apartenenta individului la grupuri, in fapt nu face decat sa creasca solitaritatea.

Ca orice produs comercial, Facebook vinde iluzii pentru care trebuie sa fii pregatit sa le „cumperi".

In aparenta, convingerea in sentimentul de incredere promovat poate conduce la drame sau chiar la o depersonalizare.

Acest lucru se intampla, deoarece, in viziunea mea, anonimizarea sau pseudoidentificarea utilizatorilor da sansa multor indivizi sa-si manifeste prin acest instrument frustrarile, sa-si compenseze neajunsurile, sa-si razbune durerile.

Manipulare inteligenta a creatorului Facebook

Goana dupa „prieteni" (notiunea de prieteni este o manipulare inteligenta a creatorului Facebook) nu face altceva decat sa exploateze o nevoie acuta a omului modern, rupt de societate si comunitate, de a-si crea propria sa comunitate virtuala. De aceea spun ca, desi aparent incurajeaza apartenenta individului la grupuri si comunitate, Facebook il indeparteaza, transformandu-l intr-un personaj solitar, cu priteni de conjunctura.

In momentul in care devii matur emotional pentru folosirea unui astfel de instrument si devii constient ca este doar un instrument, Facebook se poate transforma intr-un mijloc benefic pentru utilizator, indiferent de scopul pe care il urmareste. Cel mai important aspect e reprezentat de raportul de dominare intre individ si Facebook, nu de putine ori utilizatorul devenind el insusi sclavul unei aplicatii, si nu stapanul acesteia.

Un alt pacat al Facebook este reprezentat de latura sa economica, comerciala, nepersonala. Transformarea Facebook in mijloc de „convocare" a revolutiilor (ex: Egipt, Libia, Turcia, etc) sau de folosire a acestuia in manipularea maselor (comunicarea institutionala a politicienilor si liderilor este substituita de Facebook unei comunicari cu adevarat personale) face ca acesta sa-si reliefeze latura sociala nociva in anumite momente.

Democratia participativa nu are nimic in comun cu Facebook, chiar senzatia de exprimare democratica prin folosirea acestui mijloc nu e altceva decat o himera.

Conceptul democratic presupune interactiunea directa intre oameni, comunicarea mesajelor si realizarea politicilor prin input fizic uman, si nu printr-o armata de roboti ghidata de la distanta. Acesta poate fi insa util in relationarea sociala si leadership-ul politic in masura in care audienta este iarasi matura emotional si apta in a folosi si intelege mijloacele informatice si gadget-urile, astfel incat manipularea sa reprezinte cat mai putin din mesajul transmis prin intermediul retelei.

[citeste si]

Asadar, inventarea si folosirea Facebook pentru manipularea politica si sociala si, de ce nu, pentru crearea sau distrugerea securitatii in medii diverse ma face sa fiu atent si precaut.

Cu toate acestea, Facebook ramane acel rau necesar despre care vorbeam, iar acest tip de aplicatii vor deveni tot mai frecvente, avand consecinte nebanuite: depersonalizare, manipulare, distrugerea comunitatilor si divizare sociala.

De aceea, concluzia mea este - oricat de hilara ar parea – ca e nevoie mai intai de educarea populatiei in ceea ce priveste folosirea acestor mijloace de comunicare si abia apoi accesul la ele. Odata realizat acest pas, Facebook isi poate exploata partile bune: transmiterea in timp real a informatiilor catre un numar mare de utilizatori, folosirea ca alternativa a mijloacelor de informare in masa, posibilitaea exprimarii de catre persoane a ideilor si parerilor proprii care nu ar putea fi cunoscute de un numar mare de oameni, etc.

In acelasi timp, o alta concluzie ar fi indemnul la reticenta din partea persoanelor naive si inca necoapte de a nu cadea in capcana unei lumi paralele si exploatarea acestora de catre personaje rauvoitoare si cu agenda ascunsa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel