Misterul unui semnal radio persistă chiar şi după 35 de ani

Misterul persistă chiar şi după 35 de ani
Misterul persistă chiar şi după 35 de ani

A venit din direcţia constelaţiei Săgetătorul, a durat 72 de secunde şi este considerat de mulţi oameni dovada că extratereştrii ne-au contactat. Este vorba despre un semnal radio descoperit pe 15 august 1977 şi ale cărui caracteristici senzaţionale l-au determinat pe astronomul care l-a descoperit să noteze pe listingul rediotelescopului „WOW”.

[caption id="attachment_196251" align="alignleft" width="253" caption="Sursa: http://www.etdisclosure.co.uk"][/caption]

Pe 15 august 2012, National Geographic Channel vrea să sărbătorească împlinirea a 35 de ani de la misterioasa descoperire, lansând un semnal radio în spaţiu, ca răspuns la semnalul detectat în 1977. Canalul de televiziune oferă posibilitatea telespectatorilor să producă propriul lor mesaj şi să-l trimită prin intermediul Twitter pe adresa postului tv. Astfel, dacă vreţi să trimiteţi un mesaj către o eventuală civilizaţie extraterestră, atunci trimiteţi mesajul vostru pe Twitter în intervalul Vineri (29 iunie) – Sâmbătă (30 iunie). Mesajele trebuie să conţină hashtagul #ChasingUFOs. Toate mesajele vor fi transmise în spaţiu prin intermediul unui semnal radio pe data de 15 august 2012.

Dar haideţi să aflăm mai multe amănunte despre „semnalul wow”.

Pe 15 august 1977, radiotelescopul „Big Ear” al Universităţii Ohio a detectat un semnal radio care era emis exact pe frecvenţa pe care specialiştii SETI (Search for extraterrestrial intelligence) cred că ar emite eventualii extratereştrii care ar încerca să comunice cu noi. Acesta a devenit cunoscut drept „semnalul wow” după însemnarea făcută de astronomul Jerry Ehman, cel care l-a descoperit.

Este oare acest semnal dovada că am fost contactaţi de extratereştrii?

Deşi nu se poate exclude posibilitatea ca acest semnal să fi fost trimis de o civilizaţie extraterestră, datele existente până în prezent nu sunt destule pentru ca oamenii de ştiinţă să spună cu certitudine ce anume a produs acel semnal.

Argumentul cel mai important împotriva ipotezei că semnalul wow ar fi fost trimis de extratereştrii ar fi reprezentat de faptul că semnalul a fost înregistrat doar 72 de secunde, după care a dispărut. Specialiştii consideră că dacă extratereştrii ar fi încercat într-adevăr să ne contacteze, atunci s-ar fi asigurat că fac tot ce le stă în putinţă pentru a fi capabili să le recepţionăm semnalul şi l-ar fi trimis de mai multe ori. Dar, în ciuda a foarte multe încercări de a detecta din nou misteriosul semnal, acesta nu a mai fost înregistrat.

Cei care susţin ideea că o civilizaţie extraterestră ne-a contactat în 1977 spun că argumentul oamenilor de ştiinţă nu stă în picioare. Ei dau ca exemplu chiar lansarea unui semnal radio în Univers de către oamenii de ştiinţă de la radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico. Aceştia, în 1974, au lansat un semnal radio către un roi de stele din constelaţia Hercule şi au făcut-o doar o dată.

Problema este că aceşti astronomi nu au intenţionat să contacteze vreo civilizaţie extraterestră, ci doar să arate faptul că civilizaţia umană poate realiza acest lucru.

Un alt argument contra ipotezei civilizaţiei extraterestre care ne-a contactat ar fi că, deşi la data detectării semnalului se foloseau două detectoare de unde radio, doar unul dintre acestea a detectat semnalul. Cele două detectoare analizau sursele radio din spaţiu la un interval de 3 minute unul de celălalt. Cercetătorii s-ar fi aşteptat ca după ce primul detector a înregistrat semnalul timp de 72 de secunde, 3 minute mai târziu şi cel de-al doilea să fi fost capabil să-l detecteze, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

E drept, se prea poate ca extratereştrii care au emis „semnalul wow” să fi transmis mai puţin de 3 minute, dupa care să decidă, pentru un motiv sau altul, să nu mai transmită niciodată. Sau se poate ca, în ciuda multelor încercări de a găsi din nou „semnalul wow”, să nu fi căutat atunci când trebuia. Se poate, dar oamenii de ştiinţă spun că până când nu vor fi capabili să detecteze semnalul din nou, nu pot spune decât că sursa semnalului rămâne tot atât de misterioasă ca acum 35 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel