Lorenzovici László, MSc Medic, economist specialist în management sanitar, a scris un articol, în exclusivitate pentru DC News, despre medicii de familie, expunând o situație paradoxală.
"Anul acesta guvernul va oferi subvenții pentru a acoperi creșterile salariale la personalul medical o sumă colosală, de peste 1 miliard de euro. Sumele alocate pentru măririle salariale în sănătate sunt fără precedent în România, dar și în Europa Centrală și de Est. Gestul este lăudabil. Dar, la noi, ca nicăieri, aceste sume au fost alocate în mod inechitabil și chiar discriminator.
În primul rând, o categorie importantă a fost uitată de tot: medicii de familie și asistentele medicale din cabinetele de medicină de familie. Au rămas pe din afară și medicii specialiști care își desfășoară activitatea într-un praxis privat, deoarece nu s-au ajustat tarifele pe servicii.
În spitalele publice s-a ajuns în unele specialități la salarii nete de peste 10.000 de euro, iar asistente sau chiar femeile de serviciu, în unele situații, câștigă chiar mai mult decât un medic de familie.
Am analizat raportul de activitate a CNAS pe anul 2016, unde putem vedea sumele plătite pentru medicii de familie și numărul de medici de familie aflați în contract cu CNAS. Din cele 2 cifre putem calcula suma facturată de un medic de familie pe lună: 11.046 lei, în medie. Atenție, această sumă nu este egal cu salariul medicului de familie. Din această sumă, MF va achita toate cheltuielile cabinetului (utilități, soft, internet, telefon, amortizare, pregătire profesională, consumabile, cheltuieli de deplasare la domiciliul pacienților, etc.), salariul și impozitul asistentei și propriul salariu cu impozite.
[citeste si]
Ținând cont că salariul mediu net pe economie este de cca. 2.300 lei, cu impozite 4.031 lei, din venitul cabinetului de 11.046 lei, cu cheltuieli de cca 3.000 de lei, se mai pot plăti două salarii medii pe economie: una pentru asistentă, și unul pentru medic. Am ajuns ca medicul de familie să aibă un salariu mai mic decât un meseriaș care pune faianță sau care zugrăvește o casă!
Am realizat o analiză detaliată a salariilor actuale din spitalele publice, unde, în medie, un medic internist/pediatru, care s-ar putea echivala cu un medic de familie, are un venit net de 3.500 lei, în medie, iar un medic primar pediatru/internist de 4.800 lei, în medie. O asistentă în aceste secții realizează un venit net de 1.700 lei, iar o asistentă principală 2.700 lei net, în medie. S-a ajuns ca medicii din spitale să câștige de aproape două ori mai mult decât un medic de familie.
Mai mult, dacă din 1 ianuarie se aplică noile salarii la rezidenți, se va ajunge la situația paradoxală că rezidentul de medicină de familie va câștiga mai mult ca un medic de familie cu vechime. Nu e de mirare, că rezidenții de MF abandonează specialitatea și ori pleacă din țară, ori se înscriu la o altă specializare!
Dacă acceptăm că un medic de familie ar trebui să aibă un venit apropiat de un medic din internist/pediatru din spital, și adăugăm la aceste sume impozitele, cheltuielile cabinetului, venitul lunar al unui praxis ar trebui să fie de cca. 14.000-15.000 lei, respectiv finanțarea pentru medicina de familie ar trebui majorat imediat cu 30-35%, paralel cu modificarea mai multor reglementări prin care medicul de familie NU este lăsat să muncească.
Problemele medicinii de familie nu sunt de azi, dar liderii naționali ai profesiei sunt mult prea ocupați cu diverse conferințe și "promovări de produse" ca să se mai ocupe și de problemele breslei, iar cei care fac regulile jocului au uitat ce scrie în Strategia Națională de Sănătate: întărirea medicinii primare! La noi, un pas înainte și doi înapoi: în curând vom rămâne fără medici de familie! Iar bolnavii nu se pot duce cu orice problemă de sănătate în Austria sau Turcia!
Dar se pare că medicii de familie s-au trezit și pornesc un șir de proteste în noiembrie, cu totul justificat!"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu