Lege pentru clădirile cu risc seismic– provocare pentru Dâncu și Firea

La începutul anului, împreună cu experţi din societatea civilă, dar şi din Primăria Generală a Capitalei am pus la punct un proiect de lege care îşi propune să rezolve – in fapt si nu doar pe hartie – problema clădirilor cu risc seismic clasa I. Numeroase proiecte legislative au fost elaborate pe această temă, dar acestea nu au abordat principalele chestiuni care împiedică rezolvarea problemei clădirilor cu risc seismic aflate în pericol iminent de prăbuşire în caz de cutremur. 

Două motive principale au fost identificate de cei care se ocupa cu confruntarea efectiva a problemei: 1. Proprietarii imobilelor nu dispun de banii necesari pentru consolidarea acestora sau 2. Dacă doi sau trei proprietari nu doresc – din diferite motive – să îşi consolideze imobilele sau nu sunt de găsit, atunci lucrările de consolidare nu se realizează.

Prin urmare, soluţiile pe care le-am identificat în proiectul de lege şi-au propus să rezolve aceste probleme majore după cum urmează:

1. Imobilele încadrate în clasa I risc seismic – pericol public vor fi consolidate, ab initio, 100% din fonduri publice. Astfel, dacă proprietarul nu dispune de bani pentru consolidarea clădirii, statul intervine şi alocă fondurile necesare în integralitate. De asemenea, administraţiile locale se angajează să ofere o locuinţă provizorie proprietarilor de imobile pe întreaga perioadă a lucrărilor. Costurile de relocare sunt suportate de stat, laolaltă cu  o parte din costurile de întreţinere. De ce suportă statul integral costurile consolidării integrale a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic? Pentru că acestea, în sine, sunt un pericol public,  iar în caz de cutremur pun in pericol viata a zeci de persoane care nu sunt proprietari ai acestor imobile.

 Atentie insa: statul suporta 100% lucrarile in anumite conditii. Prin achitarea lucrarii el instituie o ipoteca pe o perioada de 10 ani asupra proprietatii, aceasta nemaiputand fi vanduta sau inchiriata decat prin recuperarea coeficientului care revenea proprietarului (de cca 20% din lucrare, platit esalonat). De asemenea, proprietarii pot opta inca de la inceput pentru achitarea acestei sume, fara a se mai institui astfel ipoteca.

2. În mod logic şi real, nu poţi obliga pe cineva care nu are suficienţi bani pentru a trăi de pe o zi pe alta să facă o prioritate din consolidarea imobilului în care locuieşte. De aceea, pentru că statul oferă integral fondurile necesare pentru consolidarea imobilelor, proprietarii au obligativitatea de a le pune la dispoziţia statului pentru demararea procedurilor şi a lucrărilor. În eventualitatea unui cutremur, consecinţele pot fi tragice nu doar pentru locatarii blocului respectiv, dar şi pentru trecători. În cazul în care aceştia refuză sau nu pot fi găsiţi, prin dispoziţie de primar, se poate decide evacuarea rapidă a acestora până la finalizarea lucrărilor necesare pentru punerea în siguranţă a imobilelor.

Proiectul de lege trebuie adoptat de urgenţă, fără tergiversări motivate de raţiuni electorale. Sunt prevederi pe cât de indraznete, pe atât de necesare pentru a face paşi fermi şi eficienti în direcţia rezolvării problemei clădirilor încadrate în clasa I risc seismic. Un cutremur major este iminent – spun specialiştii. Să aşteptăm să se petreacă şi să facă mii de victime nevinovate care puteau fi salvate? Ar fi inacceptabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel