Hainele din blană pentru copii, contaminate cu substanţe cancerigene

O agenţie specializată în siguranţa consumatorilor a stabilit că  blănurile folosite pentru diferite articole vestimentare sunt contaminate cu substanţe chimice periculoase. Intoxicaţii grave pentru sănătate pot fi produse chiar de mici garnituri de blană sau alte accesorii. Cei mai expuşi sunt copiii, mai ales că micuţii obişnuiesc să bage în gură unele obiecte, inclusiv de vestimentaţie.   Semnalul de alarmă a fost tras de Vier Pfoten, care a comandat un studiu agenţiei EcoAid, în care 15 articole de îmbracăminte din blană au fost alese aleator şi testate. Chimicalele variază de la agenţi cancerigeni la formaldehida ce cauzează alergii, dar sunt folosite şi alte substanţe periculoase. Restricţiile legale asupra acestor substanţe au fost încălcate adeasea în producerea blănurilor de nurcă, enot şi vulpe. Cele mai înalte niveluri de contaminare s-au găsit în îmbrăcămintea de blană pentru copii. “Raportul demonstrează că producţia de blănuri nu e responsabilă doar pentru cruzime împotriva animalelor, dar este şi periculoasă pentru oameni”, explică Thomas Pietsch, expert Vier Pfoten în animale sălbatice. Conform raportului, blănurile pot conţine un cocktail de chimicale. Un laborator specializat al Universităţii din Bremen a constatat că formaldehida şi alţi agenţi cancerigeni sunt prezenţi în produse, depăşind limita maxim admisă stabilită de standardul Oeko-Tex 100, în 38% dintre mostre, conform EcoAid.

Aproape 80% din articolele de îmbracăminte conţineau etoxilat de nonilfenol (NPE), un compus chimic toxic interzis în UE. 8% dintre mostrele testate conţineau hidrocarburi policiclice (PAH) sau parafine clorurate ce se acumulează în organismul uman. Având în vedere că multe articole din blana (gulere, căciuli, etc) sunt purtate direct pe piele, chimicalele pot fi foarte repede absorbite de către persoana care le poartă.

Cel mai înalt nivel de formaldehidă a fost găsit în gluga de blană a unei jachete de copii. La un raport de 450 de miligrame pe kilogram, gluga conţinea de 15 ori mai multă substanţă nocivă decât limita maximă permisă în UE. Jacheta, cumpărată în Hamburg, conţinea şi trei grame de NPE. Practic, jacheta contaminată nu ar fi trebuit  vândută nici măcar ca produs chimic, susţine Vier Pfoten.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel