Nenumărate discuții a stârnit presupusa "invazie a românilor" în Marea Britanie, după ridicarea restricției angajării românilor și bulgarilor pe piața muncii din Europa. Însă cotidianul britanic „The Guardian” a dorit să afle mai multe despre România și despre români, astfel că i-a rugat pe aceștia să-și împărtășească impresiile despre țara lor, prin intermediul unor imagini.
„Vrem să ne spui de ce iubeşti să fii român şi de ce n-ai vrea să pleci niciodată din ţara ta, de asemenea, dacă plănuieşti să vii în Marea Britanie, spune-ne ce-ţi va lipsi cel mai mult. Dacă ai parte zilnic de provocări care te fac să vrei să pleci, am vrea să ştim şi aceste lucruri”, scrie în introducerea secţiunii „What is Romania like? (Cum este România?)”, potrivit turismistoric.ro.
Inițiativa celor de la „The Guardian” a stârnit entuziasmul a mii de români de pretutindeni, care nu au pregetat să trimită imagini care definesc unicitatea, de multe ori ignorată, dar impresionantă a țării lor natale.
Pescar local în Delta Dunării, zborul cu parapanta peste Castelul Râșnov, Piața Unirii din Timișoara, o stână din județul Buzău, malul Mării Negre înghețat, tăblițele de la Tărtăria, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, frumusețea nealterată a ținutului transilvan, frescele vechi de secole de la Mănăstirea Cozia, dar și Capul lui Decebal, săpat în stâncă pe malul Dunării, "Micul Paris" cum era denumit Bucureștiul în perioada interbelică, Castelul Hunianzilor, dărnicia poporului român sau jocul de șah al unor pensionari în parc sunt doar câteva dintre fotografiile cu care românii i-au uimit pe britanici.
Chiar dacă imaginile despre România au fost mai mult decât grăitoare, expeditorii și-au exprimat și în cuvinte opiniile legate de acest tărâm binecuvântat: "România este visul meu și niciodată nu l-aș lăsa..."; Bucureștiul era cunoscut sub numele de " Micul Paris ". Astăzi este un amestec de clădiri vechi, blocuri de apartamente din perioada comunistă și birouri noi de sticlă și oțel"; "Această țară este una a contrastelor, dar sunt cele mai puternice pe care le-am văzut vreodată în toate călătoriile mele. (...) Dar, așa cum se spune: esențele tari se țin în sticluțe mici"; "Nu toată lumea este suficient de norocoasă să trăiască într -o țară în care vechiul și noul sunt întâlnite oriunde te duci".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu