Alexandru Cumpănașu a analizat victoria lui Sebastian Kurz care, în Austria, a devenit cel mai tânăr premier al Uniunii Europene.
“Vielen Dank, liebe Freunde!” (“Mulţumesc mult, dragi prieteni!”) şi “Vielen Dank!” (“Mulţumesc mult!”) sunt cuvintele prin care Sebastian Kurz, fostul Ministru de Externe austriac şi actualul Cancelar federal, îşi exprima mulţumirea faţă de votanţii săi seara trecută, în urma scorului politic afişat pe ecrane la toate sediile de campanie. Cu peste 31% din totatul voturilor alegătorilor, partidul lui Kurz ajunge cel mai puternic partid politic al Austriei. ÖVP devine prima forţă politică austriacă.
În urma alegerilor parlamentare desfăşurate în Austria ieri, 15 octombrie 2017, peisajul politic austriac este dominat de victoria evidentă a celor din ÖVP – Partidul Popular Austriac, de centru-dreapta sau cunoscut sub denumirea de conservatorii în plan intern. SPÖ – Partidul Social-Democrat Austriac, de centru stânga, obţine peste 26% din voturi, fiind foarte aproape de pragul de 27%, aşa cum relatează presa austriacă. FPÖ – Partidul Libertăţii din Austria, de extremă dreapta, obţine un punctaj de 26%. Cu toate acestea, avantajat va fi FPÖ pe care mass-media austriacă îl dă deja ca făcând parte din coaliţia de guvernare alături de ÖVP şi având toate şansele să devină a doua putere politică a Austriei.
În acest context, socialiştii austrieci trebuie să se lupte în continuare şi cu mai multă fermitate pentru a-şi apăra idealurile politice şi a înfăptui politicile lor. Astfel, pentru următorii ani, guvernarea de centru-dreapta alături de extrema dreaptă va domina politica austriacă internă şi va avea ecouri fără doar şi poate şi în politica europeană.
Să ne oprim şi asupra portretului câştigătorului alegerilor parlamentare din Austria care de ieri este noul Cancelar federal al Republicii Austria. Sebastian Kurz, acest “copil teribil al politicii austriece” sau “copilul minune” aşa cum presa austriacă îl caracterizează, în vârstă de doar 31 de ani, devine astfel atât cel mai tânăr politician austriac precum şi cel mai tânăr politician din lume după Vanessa D’Ambrosio care la 28 de ani este şeful de stat al San Marino.
Premier fară studii
Kurz, fiu al unei profesoare şi al unui tehnician, a crescut în cel de al 12-lea sector al Vienei cunoscut sub denumirea de Meidling. S-a vorbit foarte mult despre faptul că austriacul nu are studiile universitare încheiate, lucru care este adevărat. În 2005 începea Dreptul la Facultatea de Drept a Universităţii din Viena. Abandonează Dreptul pentru a se implica şi mai mult în viaţa politică din Austria.
Din 2003 este membru de facto al JVP – Partidul Tinerilor Populari al cărui preşedinte va ajunge în 2008, după o activitatea politică intensă în slujba idealurilor conservatoriste austriece. Între 2011 şi 2013 este Secretar de stat pentru Integrare iar din 2013 şi până la alegerile de ieri a fost Ministrul federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe. Mama lui Kurz chiar s-a arătat destul de îngrijorată atunci când fiul ei ajungea la doar 24 de ani Secretar de stat. Kurz avea să intre în istoria politică a Republicii Austria la 27 de ani, devenind încă de pe atunci cel mai tânăr Ministru al Afacerilor Externe.
Trebuie precizat că în martie 2014 Integrarea avea să fie adăugată tot în atribuţiile portofoliului său ministerial de la Afacerile Externe. Faptul că Sebastian Kurz nu provine dintr-o familie de politicieni traduce rolul pe care îl joacă performanţele proprii şi munca depusă constant pentru a duce la îndeplinire propriile idealuri politice. De altfel, Kurz susţine că oamenii nu trebuie să fie judecaţi în funcţie de originea lor, ci pe baza propriilor lor performanţe. Din iulie 2017, Kurz este Preşedintele Partidului Popular Austriac ÖVP.
În calitatea lui de Ministru al Afacerilor Externe adoptă o politică foarte restrictivă în ceea ce priveşte fluxurile migraţioniste, fapt ce îi aduce atât laude cât şi critici din partea politicienilor austrieci şi europeni. Este puternic susţinut în plan intern însă motorul franco-german al Uniunii Europene nu pare prea încântat de ideile lui Kurz în a închide ruta balcanică şi a controla mai atent graniţele. Kurz mai susţine închiderea negocierilor cu Turcia privind intrarea acesteia în Uniunea Europeană.
Propuneri politice
De asemenea, printre propunerile politice ale lui Kurz se mai numără şi vorbirea limbii germane în moschei pentru a facilita învăţarea limbii germane şi integrarea migranţilor. Pe de o parte, Kurz are un discurs ferm în ceea ce priveşte migraţia şi cu precădere migraţia ilegală însă, pe de altă parte, se preocupă în plan intern de procesul integrării. Măsurile lui Kurz traduc o preocupare a acestuia faţă de o securitate ridicată a Austriei în contextul în care mediul european de securitate este tot mai zdruncinat de atentate teroriste. El rămâne un susţinător al parcursului european al Republicii Austria însă tot ceea ce urmăreşte Kurz este precauţia tipic austriacă în a gestiona problemele politice interne şi externe. Chiar pe scena de ieri atunci când Kurz le-a mulţumit alegătorilor pentru votul lor, steagul Republicii Austria se afla alături de steagul Uniunii Europene.
Votul de ieri al austriecilor în favoarea lui Kurz mai poate fi interpretat şi ca un vot anti-sistem dar şi ca un prim pas în a acorda încredere generaţiei millennials în gestionarea politicii interne şi externe a ţării. Kurz a reformat pas cu pas partidul care l-a crescut şi care l-a adus în fotoliul de Cancelar federal: din negru, culoarea partidului ÖVP a ajuns turcoazul, dintr-un partid a creat o mişcare şi din ÖVP a pus bazele Noului Partid Popular Austriac.
Angajament, luptă, un nou început pentru Austria, răspundere, un nou stil politic sunt sintagmele pe care Kurz le-a utilizat frecvent în discursul lui politic în faţa alegătorilor austrieci. Austria i-a acordat deja încrederea. Rămâne însă de văzut şi de analizat atitudinea Austriei din anii următori faţă de Uniunea Europeană.
Cert este că lecţia austriacă de ieri este una cât se poate de directă, aşa cum sunt şi austriecii: o carieră politică solidă se construieşte pas cu pas, prin muncă depusă constant, rămânând fidel partidului în care te-ai format şi alegătorilor tăi şi fiind în slujba poporului tău prin politicile pe care le pui în aplicare. Iar Kurz a înţeles foarte bine acest aspect: stabilirea unui nou stil politic în Austria este obiectivul lui principal în anii care vor urma”.
Notă: Textul aparține autorului; intertitlurile aparțin redacției.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu