Deputat PNL: Învățământul universitar poate deveni principalul produs de export al României

Marilen Pirtea, deputat PNL și rector al Universității de Vest din Timișoara e de părere că învățământul universitar românesc poate deveni principalul produs de export al României. 

Economist la bază și doctorand în finanțe, Pirtea apreciază faptul că universitățile românești se descurcă onorabil pe plan internațional, cu atât mai mult având în vedere resursele investite. Deputatul face o paralelă între performanța sistemului educațional și implicit, a imaginii globale a acestuia și sistemul economic românesc.

„Universitățile românești, de bine de rău, se descurcă onorabil în competiția globală, dacă ținem cont de resursele investite. Desigur, mă refer la acele universități care sunt mai tot timpul în primele 3% din lume și printre care se numără și Universitatea de Vest din Timișoara. Ei bine, dintre companiile românești, câte au rezultate comparabile? Ar fi grozav dacă am știi câți specialiști au emigrat din România în ultimii 27 de ani – eu cred că acesta este un indicator elocvent pentru cât de competitivă este economia românească și cât de atractivă este societatea românească – nu cred că cele două pot fi separate când vorbim de scurgerea de creiere. Așadar, permiteți-mi să vă răspund cu o întrebare: cât de strâns ar trebui cuplate niște universități cu un anumit nivel de competitivitate în competiția globală la o economie cu un nivel inferior de competitivitate?"

Marilen Pirtea, deputat PNL

„Putem face din învățământul universitar românesc principalul produs de export al României"

Marilen Pirtea vede în sistemul de învățământ universitar mult potențial, afirmând faptul că poate deveni principalul produs de export al României.

„Cred că universitățile românești ar putea să investească mai mult în adaptarea la tendințele din economie, atât a programelor de studii, cât și a cercetării universitare. (...) Universitățile românești au un potențial economic, iar cei care vorbesc de exploatarea acestuia sunt prea puțini. De ce nu privim universitățile românești ca o „industrie” în sine, care poate să genereze, pe de o parte, profit direct, din taxe de școlarizare, iar pe de altă parte, poate să antreneze și alte fluxuri economice în economiile locale?

Pe scurt, înseamnă internaționalizare, școlarizarea contra cost a studenților din afara României. Universitățile românești sunt destul de bune, România este competitivă la costuri de locuire și este o țară a Uniunii Europene, să nu uităm acest lucru. Apoi avem și ceva istorie în acest sens, care ne vine de la acordurile de studii de dinainte de anii 90. Cred că suntem mai competitivi decât multe universități din America Latină de exemplu, țări cu care avem afinități lingvistice și spre care ne putem îndrepta atenția. Dacă îmi permiteți o formulare mai pragmatică, de economist, putem face din învățământul universitar românesc principalul produs de export al României. Învățământul românesc este mult mai bine văzut din exterior decât în interiorul României și, dacă ne uităm mai atent, observăm că a rămas printre puținele domenii „neprivatizate" sau „nefrancizate" din România", a precizat Marilen Pirtea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel