De ce să cumperi un televizor HDR și care sunt beneficiile tehnologiei

Tot mai mulți producători încearcă să vândă tehnologia HDR, însă la ce este utilă?

HDR înseamnă High Dynamic Range (gamă largă dinamică) și se referă la apropierea contrastului unei de unul similar cu cel al ochiului uman. În ultimii ani, tehnologia HDR a devenit disponibilă pe majoritatea camerelor de smartphone, fie cu sistem de operare Android sau iOS. Însă, atunci când vine vorba de televizoare, funcția HDR reprezintă complet altceva. (Concluziile la final)

I. Cum funcționează HDR

 (w300)

Atunci când fotografiem o persoană cu spatele la un cer înnorat, obligăm camera să aleagă între nori și om. Cele două scenarii posibile sunt: cerul înnorat este capturat natural, iar persoana devine o umbră, ori cerul este supraexpus, adică devine alb, iar persoana are mai mult detaliu, deci este mai luminată.

Acest compromis a dispărut odată cu apariția High Dynamic Range, fiindcă tehnologia ajută, în cazul de mai de sus, la evidențierea ambelor subiecte din fotografie. Așadar, când capturăm o imagine HDR, detaliile din norii de pe cer și caracteristicile luminate ale persoanei ar apărea simultan în imagine.

Ochiul uman

(w300)

Ochiul uman are o natură dinamică de contrast, însemnând că se adaptează treptat la lumină. De exemplu, într-o cameră întunecată, cu o singură sursă de lumină, ochiul se adaptează prima dată la lumină, iar mai apoi la zonele mai întunecate. Cu toate că lumina nu se schimă, zonele mai întunecate vor deveni mai luminate.

Observând acest lucru, dezvoltatorii au dorit să reproducă imagini în care puteau fi reprezentate mai multe expuneri, asemănător ochiului. Ca în exemplul cu norii și persoana, ochiul poate percepe simultan detaliile de pe cer, dar și de pe fața cuiva.

II. HDR pentru camerele de telefoane mobile

 (w300)

Pentru a reproduce o imagine naturală prin HDR, camerele se folosesc de mai multe imagini, cu expuneri diferite. Cele două scenarii de mai sus sunt astfel îmbinate într-o singură fotografie, în care și cerul, dar și persoana sunt vizibile.

În general, un smartphone realizează trei fotografii, cu trei expuneri diferite, pe care mai apoi le îmbină pentru un rezultat luminat și întunecat corect. Acest lucru poate dura câteva secunde și necesită menținerea telefonului în aceeași poziție.

Cu toate acestea, funcția HDR nu este utilă în toate cazurile și poate da greși atunci când este utilizată degeaba. De exemplu, un peisaj ar beneficia de HDR, însă o stradă întunecată plină cu oameni care merg ar rezulta într-o poză cu fantome.

III. Televizoare HDR

 (w300)

Producătorii de televizoare vin constant cu mai multe tehnologii de ultimă generație, cu acronime complicate și greu de descifrat. UHD, 4K, OLED, LCD sunt unele dintre lucrurile pe care le-am explicat până în prezent, însă HDR este printre cele mai importante noi tehnologii.

Pentru ca un televizor să arate imagini HDR, acesta trebuie să fie capabil măcar să reproducă lumini foarte puternice. Trebuie să ținem minte că HDR se referă la un contrast dinamic mare, care este imposibil dacă ecranul nu poate fi atât de luminos cât să prezintenumeroase straturi de gri între alb și negru.

Content HDR


Al doilea ingredient necesar unui televizor HDR este conținutul de acest fel. Televizoarele nu pot transforma o emisiune de știri sau un meci de fotbal într-o transmisiune HDR, fiindcă lipsește informația necesară, la fel ca în cazul pozelor HDR. Fără informația de pe cele trei poze, o fotografie nu poate fi HDR.

Așadar, dacă nu plănuiți să vă abonați la un serviciu de streaming care să livreze imagini HDR sau nu aveți un Blu-Ray Player, atunci cel mai bine este să nu investiți într-un astfel de televizor.

HDR nu înseamnă doar luminozitate

(w300)

Cu toate că am vorbit doar despre contrastul de lumină din imaginile HDR, televizoarele care suportă o astfel de tehnologie sunt capabile de mai mult.

- HDR necesită un televizor care suportă HDR, dar și conținut HDR

- Imaginile HDR conțin lumini mai puternice și mai mult contrast

- Multe televizoare HDR pot afișa culori mai puternice și mai plăcute atunci când funcția este activată

- HDR poate arăta mai rău decât non-HDR dacă achiziționați un televizor ieftin

- Aproape tot conținutul HDR este în format 4K

- Există multe standarde HDR, precum HDR10 (cel clasic), Dolby Vision, HDR10+, UHD Premium și multe altele

IV. Concluzii despre HDR

Dacă plănuiți să cumpărați un televizor cu funcția HDR, trebuie să vă asigurați că acesta nu este o imitație ieftină a tehnologiei. În plus, trebuie să țineți minte că cel mai mult conținut HDR este 4K și trebuie să îndeplinească multe condiții pentru a putea fi difuzat așa cum a fost intenționat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel