Parcă trăim în lumi paralele. Pe de o parte economia creşte, sprijinită în special de revigorarea industriei si de consum, iar din trimestrul 3 şi de agricultură, veniturile românilor au crescut şi legile adoptate prevăd noi creşteri salariale, iar pe de altă parte, aflăm de la diverşi analişti, că totul este o nenorocire, o catastrofă. Că de fapt numărăm mai mulţi bani în buzunare, dar nu realizăm că numărăm greşit. Că simţim realitatea, că o vedem, dar... nu e.
De fapt, cel puţin în privinţa salariilor, realitatea este mult mai simplă decât rezultă ea din orice analiză de laborator. De la începutul actualei guvernări românii au mai mulţi bani în buzunare. Fie pentru ca s-a majorat salariul minim pe economie, fie pentru că s-au majorat pensiile şi au fost exceptate de la impozitare pensiile mici, fie pentru că s-au majorat salariile pentru diverse categorii de angajaţi. Şi vor avea şi mai mulţi bani, din ianuarie 2018, pentru că... aşa scrie în legea salarizării, votată în parlament şi promulgată de preşedinte, dar şi pentru că vor fi implementate şi celelalte măsuri prevăzute în Programul de Guvernare. Acele măsuri pe care ,,analiştii Apocalipsei" le folosesc secvenţial, doar atât cât să le iasă calculele pe... minus.
Ca să fim corecţi dar şi pentru ca oamenii să înţeleagă mecanismul, ar trebui să explicăm totul pe... bucăţi. Astfel, preluarea în salariu brut al angajatului a sumei suportate astăzi de angajator pentru contribuțiile sociale, este compensată de scăderea impozitului pe veniturile salariale de la 16% la 10%. O altă măsură este scăderea valorii totale a contribuţiilor (CAS şi CASS), de la 39,25%, cât este în prezent, la 35%.
Dacă luăm ca etalon modelul de plată a contribuțiilor din prezent, salariul minim va crește la 1550 lei în 2018 şi ulterior cu minim 100 de lei pe an, până în 2020. O altă măsură va fi extinderea sistemului de deduceri în funcție de copiii aflați în întreținere și de alte cheltuieli eligibile, cum sunt cele pentru sănătate ori pentru educație.
[citeste si]
Transferând toate aceste măsuri în calcul matematic, şi luând exemplul salariului minim pe economie rezultă că în 2018 unui angajat cu salariu minim pe economie i se vor calcula veniturile astfel:
- Creșterea salariului minim prevăzută pentru 1 ianuarie 2018, reprezintă, pe modelul actual, o majorare de 100 de lei, adică de la 1.450 lei în prezent, la 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018.
- Cei 1.550 de lei nu vor fi, însă, salariul brut , ca până acum. La această sumă se vor adăuga contribuţiile plătite până acum de angajator, adică 22,75% reprezentând 352,7 lei. Astfel, salariul minim brut va ajunge la 1902,7 lei
- Din această sumă vor fi achitate, direct de către angajator, dar în numele salariatului, noile contribuţii CAS şi CASS, care, cumulate vor fi de 35%, mai mici cu 4,25%, decât în prezent.
- După plata contribuţiilor vor rămâne cu un salariu net de 1.236,75 de lei. Suma nu este impozabilă, pentru că venitul este mai mic de 2.000 de lei. Ceea ce înseamnă că un român, încadrat cu salariul minim pe economie va încasa lunar, cu aproape 172 de lei mai mult decât în prezent, în timp ce efortul bugetar al angajatorul va fi de numai 127 de lei
- Pentru salariile mai mari decât salariul minim pe economie, care nu se măresc, efortul bugetar al angajatorului va fi mai mic cu procentul cu care se micşorează contribuţia la CAS si CASS.
- Toate salariile nete cuprinse intre netul salariului minim pe economie si suma de 2.000 de lei se vor majora cu 16 procente pentru că se elimină impozitul pe profit.
- Toate salariile mai mari de 2000 de lei se vor majora pentru că se elimină impozitul pe profit de 16 %, până la concurenţa sumei de 2000 de lei, iar fracţia care depăşeşte cei 2.000 de lei va fi impozitată cu numai 10%
- Chiar şi în cazul celor care se introduce o contribuţie de solidaritate de 10 procente la sumele care depăşesc 14.500 de lei, cea mai mare parte dintre cei care câştigă atât de bine, vor primi mai mulţi bani la salariu. De exemplu, cei care câştigă acum 20.000 de lei net, vor primi încă 8.500 de lei la salariu. Diferenţa vine din reducerea impozitului pe profit de la 16 la 10% şi din exceptarea sumei de 2.000 de lei din baza de impozitare. Astfel, în loc de un impozit pe profit de 3.200 de lei, cei din exemplul ales, vor achita un impozit de numai 23.500 de lei, dintre care 18.000 de lei, impozit pe profit şi 5.500 de lei, contribuţie de solidaritate.
- La toate aceste sumese vor adăuga şi deducerile de care pomenit. Practic, vor fi scăzute din baza de impozitare, cheltuielile pentru educaţie şi pentru sănătate dar şi alte cheltuieli care vor fi prevăzute de noul Cod Fiscal.
Dacă şi acum vor fi unii care tot nu vor înţelege cum, de ce şi de când cresc salariile, voi fi nevoit să-i dau dreptate unui vechi prieten care, zilele trecute, constata public că România a devenit cea mai simpatică țară a lumii: avioanele vin de-a rostogolul pe Otopeni, trenurile de călători sunt abandonate în câmp, iar românii sunt extaziați că președintele poartă blugi albi, ori flutură steagul în fața secuilor....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu