Cum am ajuns printre primii în relația cu SUA

 

 

 

Este pentru prima dată în istoria României când un președinte român este primit la Casa Albă în primul an de mandat al unui nou președinte american.  Evenimentul este inedit, mai ales prin faptul că până acum era specific pentru administrația de la Washington ca în primul an, Președintele SUA, să aibă întrevederi bilaterale în Biroul Oval cu marile puteri sau cu vecinii mai apropiați.

Președintele României, Klaus Iohannis, este primit repede și intră în topul primilor șefi de stat cu care se întâlnește Donald Trump. Până acum, de la preluarea mandatului, președintele Statelor Unite s-a mai întâlnit doar cu reprezentanții Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Danemarcei.

Rodul unei munci de echipă

 

În urmă cu doi ani, când George Maior a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite, au fost mulți și pe bună dreptate, cei care au considerat că președintele României a procedat corect. Chiar dacă Maior abia demisionase din fruntea SRI, cei care n-au gândit mutarea în termeni de doctrine, au înțeles că a-l trimite ambasador la Washington pe cel care a consolidat Parteneriatul Strategic cu SUA, sub diversele sale forme evolutive, este un mare câștig.

G. Maior a fost secretar de stat, șef al departamentului de integrare euroatlantică din Ministerul apărării - 2000-2004, senator și șef al Comisiei de Apărare a Parlamentului României între 2005 și 2006, director al SRI 2006-2015. Avea deci ceva experiență. Și mai avea ceva în plus – caracter.

Cum se face că unii oameni reușesc să capaciteze energiile echipelor pe care le conduc și alții nu, este o întrebare care își caută răspunsul de ani și ani. Rețeta este una simplă: când ești într-o funcție publică, fii corect, muncește și nu te abate de la obiectivele cu adevărat importante pe care Țara le are.

 

Componentele economică, academică și culturală – vârfuri de lance

Rezultatele care au început să apară în relația cu Statele Unite țin și de dinamizarea excepțională a activității ambasadei, care la momentul 2015 era într-o reală paragină creativă și de eficacitate politico-diplomatică. În acest interval scurt, au avut vizite și întâlniri în SUA cu diverși oficiali, atât oficiali din spectrul stâng, cât și din cel drept al politicii românești. K. Iohannis a mai fost încă de două ori în SUA de când este șef de stat. În mod sigur și premierul Grindeanu va avea întâlniri importante în viitorul apropiat.

 De când e Maior acolo s-au încheiat și câteva importante contracte pe linie de energie și de comerț, iar pentru toamnă se pregătește cea mai mare misiune comercială americană la București, realizată împreună cu Departamentul Comerțului SUA, cu participarea a peste 100 de companii americane. Dacă Guvernul României va ști să speculeze aceste șanse, rezultatele economice și răsplata electorală vor fi pe măsură.

Un alt fapt care trebuie menționat ține de componenta culturală a relației România – Statele Unite ale Americii. Anul acesta, realizându-se primul Festival de Film Românesc pe tărâm american, deschis cu o premieră națională la National Gallery of Art din Washington. La deschidere și pe parcursul festivalulului au participat atât Ministrul Culturii cât și numeroși actori români, care s-au bucurat de apreciere din partea publicului american.  

Nu în ultimul rând, efortul diplomatic s-a desfășurat și în plan academic. Maior a fost invitat să conferențieze la 10 evenimente organizate de universități de prestigiu sau mari thinkt-tank-uri precum: Harvard, George Washington University, American University, Center for Strategic and International Studies, Chicago Council on Global Affairs, Atlantic Council etc. Și atunci, nu este diplomația în primul rând o știință a contactelor și a perseverenței?

Într-un articol numit „Diplomați, soldați și strategi în secolul XXI – Vechi și noi roluri” din cartea Incertitudine, publicată de Maior în 2009, găsim toate ingredientele diplomatice și politice pentru a reuși pentru atingerea obiectivelor naționale în plan extern. Pentru mine, faptul că apar rezultate în politica externă românească nu mai este o surpriză.

Când începem să fim printre primii la ceva, în sens bun, trebuie să ne gândim la două lucruri: cum am reușit asta și dacă nu am fi mai câștigați dacă ne-am uni toate energiile bune, în interes național. Mai simplu spus, prin demersul acesta, poate fi vorba de pacea și prosperitatea României în anii care vor veni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel