EXCLUSIV  Convergența NBIC. Golban: Deciziile vor fi controlate. Sistem bazat pe inteligența artificială și nanoboți

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Radu Golban a vorbit despre convergența nanotehnologiei, biotehnologiei, informației și cogniției (NBIC).

Radu Golban a vorbit despre cercetările care se fac în domeniul convergenței NBIC:

„În ciclul de emisiuni pe care îl moderez, se pune problema cum poate fi atins echilibrul social. Discut despre nanotehnologie și cum nanotehnologia, susțin oamenii de știință, ar putea să asigure, știu că o să sune a domeniul SF-ului, dar în 2012, la Casa Albă, a apărut un document care se găsește pe Internet despre acest lucru, convergența nano-, bio-, informaționale și cognitive (NBIC). Documentul are peste 400 de pagini.

Acest lucru, expus în material, ar putea fi comparat cu microprocesorul într-o mașină. Astăzi, microprocesorul controlează toate datele motorului, de la aprindere până la poluare, pentru a asigura un optim ecologic, un randament maxim al motorului și, evident, siguranță. Acest sistem, care va fi bazat și pe inteligența artificială, tinde în a implementa un model de echilibru într-o lume greu de controlat. Nu la nivelul controlului individual al fiecărui om, ci de a controla, parțial, deciziile. Este un mit că noi am luat decizii obiective și corecte.

Într-o lume suprapopulată, dacă nu dorim războaie și vrem o pace veșnică, trebuie să acceptăm și o idee de echilibru și sustenabilitate la fiecare din noi în parte. Pentru a evita niște cataclisme istorice, care sub formă de război defrișează planeta.

Din aceste studii legate de convergența nanotehnologiei, biotehnologiei, informaționale și cognitive, observ, indiferent cât ar fi acest model de abstract și de teoretic, faptul că la bază stă ideea unei lumi sustenabile și a unui echilibru într-o lume dezaxată. Tocmai de aceea cred că avem tot motivul să fim și optimiști și nu doar să ne uităm cu tristețe la ce ne-ar putea aștepta în această iarnă“, a spus, la DC News, la emisiunea Otlook, Radu Golban.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Convergența NBIC, soluția care ar putea rezolva poluarea cu CO2. Medvedev, politolog rus: Dacă știința nu ar fi atât de politizată...

„Demonizarea“ biotehnologiei și energiei nucleare. Vâlcu: Ce ar fi fost dacă, după primul accident de avion, nu mai mergea lumea cu avionul? / Golban: Refuz total al științei

Jurnalistul val Vâlcu și filosoful Radu Golban au discutat despre „demonizarea“ științei:

„Există o campanie în Europa de demonizare a biotehnologiei fără a fi luate în calcul argumentele științifice. Nu există dovezi, ci doar acest principiu al precauției, că plantele modificate genetic sunt hrană Frankenstein, produc, fac... Argumentele savanților că, de fapt, ar fi mai ecologică biotehnologia, ar folosi mai puține pesticide, ar folosi soluții naturale, că planta se apără singură de paraziți, ar da producții mai mari, ceea ce ar determina un spațiu mai mic de cultivare și ar duce la renaturare, au fost respinse pe baza fricii de inovație și ea a fost stimulată. Anumite forțe politice, de pildă mișcarea Verzilor, are, evident, un rol pozitiv până la un anumit punct, dar ca orice exces, de la un punct încolo devine o problemă“, a explicat Val Vâlcu.

„Cum se întâmplă în Germania, nu poți să blochezi energia nucleară până nu ai o alternativă. Închidem centralele nucleare după care constatăm că suntem dependenți de gazul rusesc. Nu se mai investește în energie nucleară. A apărut acum reactorul cu sare, unde pentru răcire, în loc de apă, e folosită sare topită. Savanții produc diverse inovații, soluții mai sigure. Ce ar fi fost dacă după primul accident de avion nu mai zbura lumea cu avionul?“, a întrebat, ironic, Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Creșterea economică și reziliența. Golban: Doar cancerul crește la nesfârșit / Vâlcu: Rațiunea merge pe echilibru, însă logica economică e alta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel