Constantin Niță, fostul ministru al Economiei din Guvernul Ponta, trage un semnal de alarmă referitor la decizia privatizării "pe bucăți" a Oltchim.
Ar trebui să ne intereseze pe toţi ce se întâmplă cu Oltchim, dar mai ales pe cei aflaţi în poziţii de a decide soarta acestei companii. Din păcate, în ciuda semnalelor de alarmă trase, în ciuda articolelor din presă, nimeni nu reacţionează la trecerea în istorie a Oltchim şi, mai ales, la sutele de oameni care îşi pot pierde locurile de muncă (în urma negocierilor, investitorii nu vor prelua automat şi angajaţii – http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21653032-combinatul-oltchim-vandut-bucati-fara-obligatia-investitorii-preia-salariatii.htm)
Aşa cum precizam într-un articol anterior, Oltchim va fi privatizată pe bucăţi, respectiv 9 (nouă) entităţi economice ceea ce înseamnă sfârşitul unei companii emblematice a industriei chimice româneşti.
Din păcate actualul guvern, prin vocea primului-ministru sau a ministrului Economiei, nu îşi asumă public o poziţie clară – dacă este sau nu de acord cu un asemenea model de privatizare. Actualul ministru al Economiei s-a mulţumit să spună că "a luat act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului" şi că ar trebui dezvoltat "un ecosistem economic" (ce o fi înţeleg prin asta) în zonă. În primul rând, "ecosistemul" ar fi trebuit creat înainte de distrugere companiei pentru a fi cu adevărat de folos comunităţii. Pe de altă parte, AVAS este prinicipalul creditor al Oltchim şi, nu ştiu cum, dar a fost de acord cu vânzarea pe bucăţi.
[citeste si]
Atrăgeam atenţia în articolul trecut că nu este neapărat nevoie să privatizăm această companie, care, de aproape trei ani, este pe profit operaţional şi îndrăznesc să afirmă că o serie de investiţii minime ar putea-o face să devină şi mai profitabilă.
Sper totuşi ca, toţi factorii importanţi, din guvern, dar şi din afara lui, să se implice în rezolvarea situaţiei de la Oltchim. Este nevoie de o analiză prin care să fie stabilită exact poziţia acţionarului principal. Dincolo de toate, oricine înţelege că Oltchim se confruntă de fapt cu o inabilitate a statului de a găsi soluţii pentru salvarea sa.
Din punct de vedere politic, PSD trebuie să ia o decizie prin vocea preşedintelui Dragnea sau a celor care se ocupă de problemele economice. Strategia "să ne facem că plouă" nu este constructivă, cum nici pasarea deciziilor sensibile de la guvern la partid şi invers nu mi se pare una eficientă. Lipsa unei reacţii pe subiectul Oltchim nu poate însemna decât aprobarea tacită a ceea ce se întâmplă în momentul actual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu