Ce este dincolo de plânsul doamnei Mogherini?

Europarlamentarul Cristian Bușoi a făcut o analiză în exclusivitate pentru DC News privind atentatele de la Bruxelles.

Politicianul a făcut referire la un gest care a arătat că Uniunea Europeană a îngenunchiat în fața terorismului. Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a izbucnit în lacrimi, marţi, în cursul unei conferinţe susţinute la Amman, Iordania, în timp ce evoca atacurile sângeroase de la Bruxelles, ea deplângând o "zi foarte tristă pentru Europa".

Iată analiza realizată de Cristian Bușoi pentru DC News:

Răspunsul: neputință politică şi anchilozare instituţională. Neputința Uniunii Europene în fața terorismului și a criziei migrației.

Ne aflăm în fața unui moment care testează limitele politice și instituționale ale Uniunii, un test care pe zi ce trece erodează încrederea oamenilor în Uniunea Europeană.

Pierderea încrederii europenilor în propria comunitate dă naștere unui nou puseu de euroscepticism. Cu atât mai puternic cu cât de data aceasta este fundamentat pe faptul că se dovedesc existențial, prin pierderi de vieți nu la nivel de disfuncționalități birocratice, limitele și sincopele mecanismului instituțional european.

Riscul cel mare este ca lipsa de încredere în UE și euroscepticismul revigorat să alimenteze discursul extremist, radical în întreaga Uniune Europeană. Iar acest fenomen la care deja asistăm are două consecințe grave. Pe de o parte, se va induce un sentiment de temere a oamenilor în fața pericolului terorismului și a incapacității UE de a-i face față. Pe aceste temeri au început să crească tendințele radicale, cele care riscă să anihileze atitudinea de deschidere și toleranță caracteristice democrațiilor liberale. Pe de altă parte, ne vom confrunta cu fisuri politice tot mai adânci intracomunitare. Se dovedește că în momente de criză acuta, comunitatea europeană nu mai are puterea să găsească formule comune, agreate de toate statele membre.

Acest blocaj instituțional a făcut ca într-un timp foarte scurt să trecem de la „mai multă Europă" la „din ce în ce mai puțină Europă". Principala consecință a neîncredrii, a fricii și a blocajului instituțional este o retragere a statelor membre în interiorul propriilor granițe. Cazurile Ungariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei sunt cele mai grăitoare expresii ale regresiei conceptului de comunitate europeană.

Avem soluții la neputința UE? Soluțiile sunt imposibile câtă nu vreme nu conștientizăm natura și profunzimea crizei prin care trecem și câtă vreme nu admitem public și oficial că avem o situație dificilă de înfruntat. Odată această realitate acceptată vom putea să înțelegem că nu există soluții naționale autentice, ci tot soluții comune pentru întreg spațiul comunității europene.

Dar asta înseamnă regândirea tratatelor de bază, depășite de realitatea zilelor noastre; înseamnă redesenarea instituțiilor astfel încât să avem o reală integrare și din perspectiva asigurării securității cetățenilor europeni. Fără o integrare a informaţiilor despre riscurile teroriste, integrarea politică rămâne doar o vorbă în vânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel