EXCLUSIV  Capcana de 22% pentru USR-PLUS. Cioloș și Barna, atenționați: Cea mai importantă MIZĂ

Dacian Cioloș-Dan Barna
Dacian Cioloș-Dan Barna

În 24 de ore, România pare să se fi schimbat radical: duminică seara, la ora 21.00 exit-poll-ul CURS Avangarde îndeplinea profeția lui Traian Băsescu din ˝săptămâna mare˝ a votului: mari surprize, ierarhii schimbate radical. O prezență uriașă la vot, comparabilă cu cea pentru primul tur al unor alegeri prezidențiale, a făcut ca PNL și PSD să fie declarate la egalitate, Alianța 2020 să obțină peste 20% din voturi, PMP să trimită reprezentanți în Parlamentul European iar ALDE să nu depășească pragul electoral! Luni, cu puțin înainte de ora 13.00, vestea condamnării definitive la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea a venit ca o bombă. Cu siguranță s-a încheiat o epocă: modul de comunicare politică, modul de raportare la propriul electorat și la publicul general, tehnicile de campanie electorală nu vor mai fi niciodată la fel cum am fost obișnuiți. Dan Voiculescu a spus chiar că se conturează ˝un nou model social˝.

Detronarea PSD de pe primul loc în opțiunile alegătorilor și încarcerarea lui Liviu Dragnea (întruchiparea răului absolut de mai bine de un an) au creat însă un vid care, după aproape o săptămână, nu a fost încă umplut.

PSD se comportă ca o hidră cu prea multe capete


Ieșită din umbra președintelui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă preia interimar șefia partidului și acționează într-un mod mult mai articulat decât ne-a obișnuit până acum. Lideri vechi – Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, sunt atinși de nostalgia puterii pe care cândva au avut-o și speră probabil să-i simtă din nou gustul. După ani întregi în care blogul lui Adrian Năstase a fost mai mult un fel de jurnal de călătorie sau de opinie, acum anunță crearea unui comitet de sprijin pentru PSD. Gabriela Firea, aflată în conflict deschis cu Liviu Dragnea, își reia peste noapte funcțiile din partid. Marian Oprișan este mai vocal ca de obicei, spunând chiar că nu PSD a pierdut alegerile, ci PSD-ul lui Dragnea.

PNL proclamă un nou idol: Rareș Bogdan. Dar cum rămâne cu guvernarea?


Mai mult decât de scorul în sine obținut în urma alegerilor europarlamentare, PNL este îmbătat de locul întâi pe care l-a obținut în preferințele electoratului, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum la vreo rundă de alegeri. Să nu uităm însă că doar puțin peste o pătrime dintre români au votat cu PNL, și că diferența față de următorii clasați nu este atât de mare încât să se poată culca liniștit pe laurii victoriei de acum.

Rareș Bogdan este noua icoană a partidului și principalul comunicator post-alegeri. Este deja liderul grupului reprezentanților români în Partidul Popular European și propus pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Poate că PNL ar trebui să nu ignore faptul că în Cluj, locul de origine a lui Rareș Bogdan, cu Alin Tișe (PNL) Președinte al Consiliului Județean și Emil Boc (PNL) primar al orașului Cluj-Napoca, alegerile au fost câștigate, la nivel de județ, de proaspăta Alianță USR-Plus. Dintotdeauna umblă vorba că ˝Președintele îl dă Cluj-ul˝ (dincolo de fala ardelenească, există și un sâmbure de adevăr: întotdeauna clujenii și-au dat votul persoanei care a și fost desemnată în funcția de președinte al țării, în urma rezultatelor alegerilor).

Alianța 2020 USR-Plus poartă povara cea mai mare a scorului obținut


Cele puțin peste 22 de procente obținute de Alianța 2020 sunt o capcană pentru forțele politice care o compun. Având în vedere că miza percepută a alegerilor europarlamentare nu a fost alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, ci oprirea abuzurilor de putere ale PSD (pe care cei mai mulți au înțeles-o ca înlăturarea PSD de la guvernare), există o așteptare foarte mare din partea alegătorilor ca Alianța să treacă la acțiune. Aceștia ignoră însă că PLUS nu este partid parlamentar și că 9% din Parlament (cât înseamnă USR) nu poate da jos Guvernul. Pe de-o parte, susținătorii Alianței vor ˝imediat, și imediat înseamnă imediat˝(vorba lui Iohannis) ca PSD să plece de la Palatul Victoria, iar pe de altă parte sancționează destul de vocal orice apropiere a Alianței față de PNL, cu care ar putea reuși să preia guvernarea. Liderii celor două formațiuni trebuie să joace foarte atent, pentru a nu-și pierde susținătorii până la alegerile parlamentare din 2020 – cea mai importantă miză de fapt.

Moțiunea de cenzură


Depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului PSD pare inevitabilă. Presiunea publică este foarte mare. Votul de duminică a fost unul emoțional; deși alegerile au fost organizate pentru desemnarea reprezentanților în Parlamentul European, oamenii se așteaptă acum la schimbări spectaculoase pe plan național. Ei au trimis PSD la un minim istoric, iar acum vor deja ceva în schimb: căderea Guvernului. PNL trebuie să depună moțiune de cenzură pentru a nu-și dezamăgi așa curând alegătorii, dar probabil vor aprinde și lumânări pentru ca aceasta să nu fie votată în Parlament. Ieșirea PSD de la guvernare ar îndeplini o așteptare de moment, dar pe termen lung ar fi benefică doar PSD-ului. Să ne amintim momentul 2015, când PSD a ieșit de la guvernare, după care s-a reîntors în 2016, tot cu un scor istoric – pozitiv însă! Un an nu ar fi suficient pentru transformarea Românei, iar eșecul l-ar deconta cei care ar prelua puterea. Nici PSD nu își dorește un vot pozitiv pentru moțiune, pentru că ieșirea acum de la guvernare ar putea însemna adâncirea crizei în care se află, demotivându-și susținătorii.

Liviu Dragnea a câștigat alegerile


În mod constant până acum, prezența românilor la alegerile europarlamentare era cea mai scăzută între celelalte runde de alegeri (cea mai mare prezență era la alegerile prezidențiale); cu cât miza era mai mare, cu atât creștea prezența. Alegerile europarlamentare nu au fost niciodată o miză pentru români. Europa era prea departe, iar instituțiile europene mult prea puțin interesante. Cei 49% dintre români care au votat duminică se datorează lui Liviu Dragnea. Adevărata forță care a mobilizat electoratul la vot este fostul președinte al PSD, nu programele politice ale partidelor sau diferențele ideologice.

Mulți români au simțit că Liviu Dragnea le-a confiscat țara; România nu mai era a lor, ci țara lui Dragnea, care a făcut din modificarea legilor justiției un proiect politic cu beneficii personale directe. Ura împotriva lui Dragnea, alimentată constant de cel puțin un an, uneori justificată alteori nu, i-a scos pe oameni din case și i-a ținut ore în șir în soare sau pe ploaie pe străzile din preajma secțiilor de vot din străinătate. Alegerile europarlamentare au avut de data aceasta o miză puternică: antidot pentru ˝ciuma roșie˝.

Discursul urii care a mobilizat strada nu mai are obiect după ce Liviu Dragnea a mers la închisoare


Este posibil ca decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare, atât de așteptată și cu mult entuziasm sărbătorită, să nu fie în avantajul partidelor de opoziție, așa cum ar părea la prima vedere. În plus față de caracterul emoțional, votul din 26 mai a fost clar și unul negativ; românii s-au mobilizat pentru a alunga ˝ciuma roșie˝; dar Liviu Dragnea, demonul PSD, arde acum în umbra închisorii, iar Viorica Dăncilă anunță că modificarea legilor justiției este un subiect închis. Strada a rămas brusc fără motorul acțiunii; discursul urii nu mai are obiect; vor reuși PNL, USR și PLUS să găsească o altă idee care să mențină efervescența publică până la alegerile locale și parlamentare de anul viitor?

Abandonând orgoliile, partidele ar putea crea un proiect de țară pentru salvarea României

În altă ordine de idei, rezultatele votului din 26 mai au creat poate cel mai favorabil moment din istoria postdecembristă pentru manufacturarea unui consens public solid, de durată și de bună-credință. Dacă oamenii politici ai momentului ar vrea să dovedească faptul că într-adevăr sunt interesați de creșterea bunăstării fiecărui român în parte și de urmărirea doar a interesului public, atunci ar lăsa deoparte orgoliile personale și și-ar uni forțele pentru crearea în comun a unui proiect de țară de care România are atât de mare nevoie.

Regele a murit. Trăiască regele! Dar... care rege?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel