Un studiu recent arată că grupa sangvină influenţează în mod direct riscul de apariţie a unor tipuri de cancer, a problemelor de fertilitate şi a ulcerului stomacal, dar şi a altor maladii, precum holera şi malaria.
Timp de foarte mulţi ani, teoria potrivit căreia grupele sangvine ar avea şi o altă relevanţă din punct de vedere medical în afara transfuziilor de sânge a fost respinsă categoric de către oamenii de ştiinţă, relatează Otto Reche, un profesor german nazist de "ştiinţe rasiale", susţinea în anii '30 că arienii puri au cu toţii grupa sangvină A.
Principala grupă sangvină "inamică" era, în opinia lui, grupa sangvină B. El s-a folosit de această teorie pentru a identifica rasele "inferioare", care au fost persecutate în timpul regimului hitlerist.
Deşi astfel de afirmaţii sunt considerate în prezent complet absurde din punct de vedere ştiinţific, în Japonia zilelor noastre se practică încă o anumită discriminare pe baza grupelor sangvine. În anii '20, cercetătorii niponi au afirmat că grupele sangvine reprezintă motivul pentru care oamenii au personalităţi diferite.
Această teorie a căpătat apoi atât de mult teren, încât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial armata imperială japoneză a alcătuit batalioane de luptă pe baza grupelor sangvine ale soldaţilor.
Ideea a reapărut în anii '70 şi o serie de bestseller-uri japoneze au contribuit la apariţia teoriei potrivit căreia persoanele cu grupa sangvină A sunt emotive, dar neliniştite, cele cu grupa B sunt expansive, dar concentrate, cele cu grupa 0 sunt sociabile, dar încăpăţânate, iar cele cu grupa AB sunt pasionate de artă, dar şi imprevizibile.
Această teorie are şi multe părţi negative. Bura-hara (discriminările pe baza grupei sangvine) reprezintă un fapt comun în Japonia. Directorii multor companii se interesează de grupele sangvine ale candidaţilor pentru o funcţie înainte de a-şi alege viitorii angajaţi şi colaboratori.
Copiii din anumite grădiniţe sunt şi ei împărţiţi în grupe în funcţie de grupa sangvină. Agenţiile matrimoniale oferă clienţilor lor teste de compatibilitate tot în funcţie de grupa sangvină.
Cu toate acestea, există suficiente dovezi ştiinţifice în spatele teoriei potrivit căreia grupele sangvine deţin secretul în privinţa "succesului" împotriva unor boli mortale.
În anii '50, mai mulţi cercetători de la patru clinici din Londra au descoperit că riscul de a dezvolta cancer gastric era mult mai mare pentru pacienţii cu grupa sanguină A, comparativ cu pacienţii cu grupa 0. Însă pacienţii cu grupa 0 prezintă un risc mai mare de a suferi de ulcere digestive.
În luna februarie, aceste teorii au fost confirmate de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia, care au monitorizat peste un milion de persoane pe parcursul unei perioade de 35 de ani.
Medicul Gustaf Edgren, coordonatorul studiului, a declarat că grupa sangvină A reprezintă un factor de risc în ceea ce priveşte apariţia cancerului gastric la fel de mare ca şi fumatul, consumul de alcool şi consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Persoanele cu grupa 0 sunt mai vulnerabile la o bacterie - Helicobacter pylori - care provoacă ulcerele digestive.
În octombrie 2010, cercetătorii americani au demonstrat că grupa sangvină a unei femei influenţează şansele acesteia de a rămâne însărcinată.
Un studiu realizat pe un eşantion de 560 de femei care urmau tratamente de fertilitate a scos în evidenţă faptul că pacientele cu grupa 0 prezintă un risc de două ori mai mare de a avea un număr mai mic de ovule viabile, dar şi o calitate mai scăzută a ovulelor, acest aspect afectându-le serios şansele de a rămâne însărcinate.
Femeile cu grupa A par să fie mai bine protejate în faţa riscului de scădere dramatică a numărului de ovule viabile, odată cu înaintarea în vârstă.
Edward Nejat, de la Albert Einstein College din New York, coordonatorul studiului, a declarat că misterul care stă în spatele acestei legături dintre grupa sangvină şi "rezerva" de ovule nu a fost deocamdată elucidat.
Grupele sangvine au fost asociate şi cu alte tulburări de reproducere. În luna ianuarie, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a evidenţiat faptul că femeile cu grupele AB şi B prezintă un risc crescut de a dezvolta un cancer ovarian.
Există şi anumite îngrijorări ale specialiştilor în legătură cu posibilitatea ca grupa AB să fie vinovată de dublarea sau chiar triplarea riscului pentru femeile însărcinate de a suferi de o maladie sangvină ce are potenţialul de a deveni letală, denumită preeclampsie.
Această descoperire ar putea fi utilizată în viitor pentru a le identifica pe acele femei expuse celor mai mari riscuri.
Autorii altor studii au descoperit că persoanele cu grupele sangvine AB şi B prezintă un risc mult mai mare de a suferi de cancer pancreatic.
Persoanele cu grupa 0 sunt cel mai puţin expuse în faţa riscului de a se îmbolnăvi de cancer, însă ele sunt mai vulnerabile în faţa norovirusurilor, acele virusuri care pot cauza infecţii ale stomacului cu caracter letal, prin vărsături şi diaree cronice. În plus, bărbaţii cu grupa 0 sunt predispuşi la îngrăşare, afirmă cercetătorii danezi.
Savanţii danezi au descoperit că bărbaţii cu grupa 0 care sunt expuşi în mod constant agenţilor poluanţi la locul de muncă se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de obezitate, comparativ cu bărbaţii care au celelalte grupe sangvine.
Autorii studiului, medici de la Bispebjerg University Hospital din Copenhaga, sunt de părere că poluarea declanşează o reacţie inflamatorie cronică în organismul acestor bărbaţi, care îi face să devină supraponderali sau obezi.
În Marea Britanie, unul dintre cei mai renumiţi susţinători ai terapiilor bazate pe grupele sangvine nu este un om de ştiinţă, ci cântăreaţa Cheryl Cole. Atât ea, cât şi actriţa Elizabeth Hurley, sunt adepte ale "dietei pe baza grupei sangvine". Pentru a slăbi, persoanelor cu grupa A li se recomandă o dietă vegetariană, în timp ce persoanelor cu grupa 0 li se spune să mănânce carne şi să se abţină de la produsele lactate şi de la cereale.
Entuziasmul celor două vedete britanice nu este însă împărtăşit de reprezentanţii British Dietetic Association.
Între timp, experţii în maladii infecţioase de la School of Biological Sciences din cadrul Universităţii din Edinburgh au descoperit că persoanele cu grupa sangvină O sunt mai rezistente la o maladie tropicală care ucide milioane de persoane în fiecare an - malaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu