Cursa înarmărilor este urgentă deoarece agresiunea rusă împotriva Ucrainei ”a deteriorat substanțial peisajul securității din Uniunea Europeană” și a crescut ”amenințările”, potrivit unui document de la Bruxelles în care se subliniază modul în care războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei a scos la iveală ”efectele negative, nu doar de ani, ci de decenii, ale cheltuielilor scăzute pentru apărare în timp de pace”.
Pe fondul acestor discuții a intervenit și analistul politic Bogdan Chireac: „Cred că cu sprijin britanic, francez, german, Armata României ar trebui reformată pentru a deveni funcțională pentru a face față unui eventual atac. De pildă Polonia este capabilă să facă față unui atac, singură, să îl respingă. De Suedia nici nu mai vorbim. Deci nu e o glumă, trebuie să antrenezi oamenii, să îi pregătești, să îi înarmezi. Am văzut ce înseamnă armamentul occidental. E cu 3-4 decenii deasupra celui rusesc”, este de părere Bogdan Chirieac.
”Nu mai avem încotro, intrăm într-o zonă de război rece, să știți”, a declarat Bogdan Chirieac în cadrul unei emisiuni găzduite de România Tv în care s-a discutat despre subiectul arzător de pe ordinea de zi a Comisiei Europene, și anume, intenția acesteia de a crea un centru comun de achiziție pentru echipament militar.
În contextul în care peisajul de securitate al UE s-a deteriorat mai ales din cauza conflictului ruso-ucrainean, Comisia Europeană prezidată de fostul ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen, a cerut guvernelor celor 27 să-și consolideze rapid capacitățile de apărare.
Potrivit Comisiei Europene, cursa înarmărilor este urgentă deoarece agresiunea rusă împotriva Ucrainei ”a deteriorat substanțial peisajul securității din Uniunea Europeană” și a crescut ”amenințările”.
”Nu putem vorbi despre o politică de apărare comună pentru că nu ne permite Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene și nici Tratatul de la Lisabona”, este de părere fostul europarlamentar Norica Nicolai.
”Va fi foarte greu de găsit o soluție legală pentru Uniune să facă achizițiile de armament pentru toate statele membre prin crearea unui fond care se pare că va fi alimentat din bugetele de apărare a statelor membre și probabil dintr-o contribuție a Bruxelles-ului. Acum sunt vreo 500 de milioane de euro propuși, în condițiile în care doar un avion de luptă francez costă 115 milioane de euro. Principala problemă care se pune este cine va fi beneficiarul acestui fond de apărare, de unde se vor face aceste achiziții. Se pare că Franța, în primul rând”, a declarat Norica Nicolai în cadrul aceleași emisiuni.
Citește și....
Comisia Europeană a întocmit lista capacităților militare ale țărilor membre și avertizează că ”peisajul de securitate al UE s-a deteriorat”. Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu