Andreea Paul trage un semnal de alarmă: Investitorii mici și mijlocii sunt condamnați la faliment de către ANAF

andreea paul
andreea paul

Va redau din discutiile pe care le-am avut in ultimele zile cu investitorii romani mici si mijlocii:

"Din nefericire, ne-am cam pierdut energia in hartuiala permanenta legislativa si birocratica la care suntem supusi ca firme mici si mijlocii. Vineri au plecat catre multe firme din toata tara aceste formulare ale ANAF prin care, practic, fara nicio motivare de incalcari ale legii se retrage dreptul de deducere de TVA instantaneu. Vorbim despre firme aflate in deplina legalitate, cu angajati, cu taxele platite la zi. Fara nicio ezitare sau comentarii, executantii directori regionali ai ANAF semneaza aceste condamnari la faliment ale firmelor. Daca platesti la stat TVA de 20%, dar nu poti deduce TVA platit pe bunurile si serviciile achizitionate nu ai cum sa rezisti nicio luna. Cine va plati pierderile?"

Pe fond, este vorba despre o "prelucrare a datelor" obtinute de ANAF in baza formularelor 088, pe care l-am criticat aspru la inceputul acestui an, din cauza caruia am formulat o interpelare parlamentara, am cerut si organizat audierea presedintelui ANAF in Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, unde ni s-a promis "simplificarea procedurilor formularului 088 in termen de o luna".

[citeste si]

Firmele straine au anuntat ca cer Comisiei Europene declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei din cauza acestor proceduri excesive. Firmele romanesti le-au completat si iata rezultatul: invocand "riscurile" pe care calculatorul a fost programat sa le evalueze ca fiind prea mari ca firmele sa ramana inregistrate ca platitoare de TVA, le sunt transmise acum "deciziile ANAF privind anularea, DIN OFICIU, a inregistrarii firmelor in scopuri de TVA".

Intreb public reprezentantii ANAF:
1. Cine isi asuma corectitudinea programului?

2. Cine a verificat ca ceea ce a fost presetat in program ca fiind 'risc' echivaleaza cu elementele de nerespectare a unei legi si nu e vorba de erori grave?

3. Cine isi asuma condamnarea la faliment a firmelor mici si mijlocii corecte, care nu au incalcat legea, si cine va plati pentru pierderea locurilor de munca?

Multi antreprenori romani sunt la capatul puterilor, iar o economie nu se poate dezvolta fara antreprenori.
Sunt partener de drum al ANAF pentru stabilirea unui cadru economic corect si simplu fiscal, cu reguli si legi respectate, dar nu cred ca excesele birocratice servesc la bunastarea romanilor sau la sansa firmelor romanesti de a crea locuri de munca bine platite.

Firmele mici si mijlocii au fost obligate ani de zile sa suporte concurenta neloiala ale firmelor care intr-adevar au evazionat plata TVA-ului. Firmele corecte trebuie sprijinite, iar cele incorecte obligate sa se conformeze, nu falimentate!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel