Un computer care a schimbat totul: Primul Macintosh de la Apple împlinește 40 de ani

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Celebrul Macintosh de la Apple, care venea cu ecran și mouse încorporate, a fost dezvăluit lumii într-o reclamă de mare buget la Super Bowl, regizată de Sir Ridley Scott, în ianuarie 1984.

Computerul care "schimbă regulile jocului" a fost pus în vânzare pentru prima dată pe 24 ianuarie 1984, la două zile după ce a fost prezentat lumii într-o reclamă cu buget mare la Super Bowl, realizată de renumitul regizor britanic Sir Ridley Scott.

Reclama, care făcea referire la romanul distopic 1984 al lui George Orwell, a fost considerată un moment de referință în publicitate. A fost descrisă ulterior ca fiind "mai de succes decât Mac-ul însuși" de către Regis McKenna, guru de marketing al Apple de la acea vreme.

Având-o ca protagonistă pe atleta britanică Anya Major care loște cu un baros într-un ecran cu Big Brother, principalul antagonist al cărții, reclama se încheia cu sloganul: "Pe 24 ianuarie, Apple va prezenta Macintosh. Și veți vedea de ce 1984 nu va fi ca în '1984' ".

Ron Gutman, un inventator, antreprenor în domeniul sănătății și tehnologiei și profesor adjunct la Universitatea Stanford, a declarat că videoclipul "legendar" a prefigurat corect schimbarea pe care noul dispozitiv urma să o aducă.

"[A fost] un simbol al răsturnării erei producătorilor de PC-uri Big Brother, care erau mai mult funcționale și axate pe managementul afacerilor, într-un Macintosh orientat către consumator, ușor de utilizat și cu un design frumos", a declarat Ron Gutman.

"Apple a scos în evidență tocilarii din spatele scenei - inginerii și designerii - făcându-i vedete rock care au creat o nouă paradigmă de relații-informatică și o interacțiune încântătoare cu utilizatorul", a mai adăugat acesta.

În timp ce reclama cu buget mare pentru promovarea computerului a fost considerată un succes masiv, computerul s-a dovedit a fi revoluționar în sine.

"În multe privințe, aș spune că Mac este cel care a introdus pentru prima dată societatea obișnuită în viața digitală"

Cea mai importantă evoluție a fost renunțarea la interfața tradițională de linie de comandă, formată din text în blocuri, în favoarea unei interfețe grafice cu logo-uri și pictograme pe care o vedem și astăzi.

Dr. Robert Jones, expert în tehnologie și analist de date pentru firma Hackr, a declarat: "Înainte de Mac, majoritatea computerelor personale necesitau introducerea de coduri și comenzi doar pentru a face ceva".

"Numai adevărații 'magicieni' în domeniul tehnologiei ar putea să-și dea seama. Dar Mac a schimbat toate astea cu interfața grafică de utilizator și mouse-ul. Oamenii obișnuiți puteau începe să acceseze ceea ce aveau de oferit computerele doar făcând click pe pictograme. În multe privințe, aș spune că Mac este cel care a introdus pentru prima dată societatea obișnuită în viața digitală", a zis Jones.

Scott Bordoni, director de operațiuni la firma de tehnologie Sync, a declarat că Mac "a stabilit noi standarde în materie de design și tehnologie ușor de utilizat. "Influența sa asupra comunicării, creativității și schimbului de informații este de netăgăduit".

Costând inițial 2.495 de dolari - echivalentul a aproximativ 7.500 de dolari în prezent - primul Apple Macintosh avea un ecran și un mouse încorporate și 128 kb de memorie - o fracțiune din dimensiunea dispozitivelor de astăzi.

Cu toate acestea, în ciuda costului ridicat și a faptului că ideea de computer personal era un concept relativ nou, Macintosh a fost un succes imediat, vânzându-se 70.000 de unități în primele patru luni.

A fost primul computer personal de succes din punct de vedere comercial care a utilizat o interfață grafică cu utilizatorul (GUI), o idee care fusese dezvoltată inițial de designerul principal Jef Raskin, în cadrul proiectului Apple Lisa - numit după numele fiicei co-fondatorului Steve Jobs.

Succesul lui Macintosh ar fi permis companiei Apple să se confrunte cu IBM - forța dominantă de pe piață la acea vreme - și ar fi lansat compania și pe Jobs pe calea unor inovații ulterioare, cum ar fi iPhone.

Și, deși Mac-urile s-au îndepărtat de desktop-urile albe și compacte din anii '80 și '90, ele continuă să trăiască, sub forma unor laptopuri mult mai puternice și mai prezente în viața noastră, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel