Telegram ar putea ajunge la un miliard de utilizatori într-un an. De ce a devenit atât de popular. "Se răspândește ca un foc de pădure"

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Telegram "va ajunge probabil la un miliard de utilizatori activi lunari în decurs de un an", potrivit fondatorului miliardar, Pavel Durov.

"Telegram se răspândește ca un foc de pădure", a declarat marți Pavel Durov pentru jurnalistul american Tucker Carlson.

Ce este Telegram? 

În esența sa, Telegram pare destul de familiar. Este un serviciu de mesagerie criptată în care utilizatorii pot trimite mesaje private, precum și posta pe un feed, similar altor platforme.

Pavel Duvrov a declarat că i-a venit ideea unei aplicații de mesagerie criptată ca o modalitate de a comunica în timp ce se afla în Rusia. Fratele său mai mic, Nikolai, a fost cel care a realizat criptarea.

Aplicația, care, potrivit fondatorului său, este "neutră" și "lipsită de geopolitică", seamănă destul de mult cu alte platforme de socializare, dar este foarte populară în Rusia și în țările din fosta Uniune Sovietică.

El a părăsit țara în 2014, după ce s-a confruntat cu presiuni pentru cenzurarea rețelei de socializare pe care o conducea la acea vreme, numită VK.

Telegram, care are acum 900 de milioane de utilizatori, este clasată ca fiind una dintre principalele platforme de socializare din întreaga lume, după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.

De ce este dintr-o dată atât de popular?

Telegram a fost blocat în Rusia în 2018, după ce compania a refuzat să predea datele de criptare, dar doi ani mai târziu, aplicația a fost restabilită după ce interdicția nu a reușit să împiedice oamenii să o folosească.

Organismul de supraveghere a comunicațiilor Roskomnadzor a declarat că a deblocat-o deoarece fondatorul rus al aplicației, Pavel Durov, era pregătit să coopereze în combaterea terorismului și a extremismului pe platformă, dar acest lucru a fost pus la îndoială.

Aplicația a fost atât de utilizată pe scară largă în timpul interdicției, încât departamente guvernamentale precum Ministerul rus de Externe și grupul de lucru național pentru coronavirus aveau canale oficiale pe Telegram.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, utilizatorii s-au adunat pe Telegram pentru conținutul său nefiltrat despre război.

Cum a încercat statul rus să lupte cu Telegram?

La începutul războiului, Kremlinul a introdus o nouă lege potrivit căreia persoanele care răspândesc informații "false" despre forțele armate ale Rusiei ar putea fi încarcerate pentru o perioadă de până la 15 ani. Accesul la Facebook a fost apoi restricționat parțial după ce Meta a refuzat să înceteze "verificarea adevărului" de pe conturile media de stat ale Rusiei. Restricțiile privind știrile la care au acces rușii au devenit atât de severe, încât un ziar finlandez a început să ascundă știrile despre război într-o cameră secretă din jocul video Counter-Strike.

Pavel Duvrov era hotărât să mențină  aplicația Telegram "neutră" și "liberă de geopolitică", i-a spus el lui Tucker Carlson.

"Aș prefera să fiu liber decât să primesc ordine de la oricine", a spus el.

Telegram, a spus el, a fost folosită atât de către militanții opoziției, cât și de către guverne, dar nu va lua partea nimănui.

"Competiția diferitelor idei poate duce la progres și la o lume mai bună pentru toată lumea", a declarat Pavel Durov.

După ce a încercat la Londra, Berlin, Singapore și San Francisco, el a optat să se mute în Emiratele Arabe Unite, deoarece era o "țară neutră" și nu era aliniată cu niciuna dintre superputeri, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel