Rusia rupe din Ucraina... ilegal. Gestul lui Putin prelungeşte războiul. Cristian Diaconescu: Situaţia va fi complicată. Federaţia Rusă a intrat pe un coridor cu sens unic

Sesiune de urgenţă a ONU pentru a dezbate anexarea de către Rusia a 4 regiuni din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Foto: Freepik
Sesiune de urgenţă a ONU pentru a dezbate anexarea de către Rusia a 4 regiuni din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Foto: Freepik

Rusia anexează astăzi, formal, cele patru regiuni din Ucraina care au susținut referendumurile nerecunoscute. 

Rusia anexează ilegal părți din regiunile Herson, Zaporojia, Donețk și Lugansk, care au susținut week-end-ul trecut referendumuri nerecunoscute de comunitatea internațională. Ceremonia de semnare a tratatelor privind aderarea a patru teritorii din Ucraina la Federația Rusă va avea loc vineri, 30 septembrie, la ora 15:00, în Marele Palat al Kremlinului, a anunțat joi secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a comentat "mişcarea" lui Putin la Digi24: "Acest gest nu face decât să prelungească un conflict care, oricum, nu are nicio justificare din perspectiva Federaţiei Ruse. Situaţia va fi oscilantă, va fi complicată. În mod evident, legătura juridică pe care o prezintă Moscova în cele patru regiuni nu va fi funcţională nici în teren, pentru că acţiunile militare vor continua, nici din punctul de vedere al vreunei recunoaşteri în baza dreptului internaţional.  "

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să dea astăzi un vot pe rezoluţia propusă de SUA de a condamna anexarea pe care Rusia se pregăteşte să o oficializeze. Interesante vor fi poziţie pe care le vor adopta India şi China cărora SUA au cerut să intervină în a-l opri pe Vladimir Putin să meargă până acolo încât să se ajungă la un atac nuclear.

Cristian Diaconescu a explicat: "Într-adevăr, China şi India vor trebui să se pronunţe. Modul în care s-a realizat această anexare, în mod categoric, ridică foarte multe semne de întrebare şi din punctul de vedere al problemelor pe care, la rândul lor, le au India şi China în legătură cu anumite zone şi teritorii cu o situaţie juridică extrem de complicată. Gestul celor două în Consiliul de Securitate va viza şi problemele lor interne, nu numai relaţia cu ceea ce s-a întâmplat în Federaţia Rusă."

Preşedintele Turciei i-a cerut deja liderului de la Kremlin să dea o a doua şansă negocierilor. Pe de altă parte, SUA au făcut apel la aliaţii tradiţionali ai Rusiei. Întrebarea este: pot aceste state să încline în vreun fel balanţa astfel încât să se ajungă la finalul acestui război? "Găsirea unei soluţii este din ce în ce mai dificilă. Însăşi organizarea unei astfel de negocieri presupune părţi care unt dispuse să facă o serie de compromisuri.În acest moment, practic, Federaţia Rusă a intrat pe un coridor cu un singur sens - continuarea conflictului şi excluderea de la masa negocierilor a oricărei variante de compromis", a conchis Diaconescu.

Reamintim că președintele rus Vladimir Putin a amenințat săptămâna trecută cu utilizarea arsenalului nuclear în caz că Rusia va fi atacată. „Ceremonia de semnare a acordurilor privind intrarea unor noi teritorii în Federația Rusă va avea loc la Palatul Marelui Kremlin, în Sala Georgievski, la ora 15:00. La acest eveniment va avea loc un discurs voluminos al președintelui Putin”, a declarat Pesko în cadrul unui briefing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel