Românii acoperă 40% din costul medicamentelor

med
med

Românii sunt nevoiţi să acopere 40% din costul medicamentelor, România fiind pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente, arată un comunicat de presă transmis de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Conform Agerpres, România se află într-o situaţie mai bună decât Bulgaria, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decât media europeană de 20%, proporţie plătită de pacienţi din preţul medicamentelor.

"În ţara noastră, compensarea medicamentelor este făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B - unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C - unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele naţionale)", precizează Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM, potrivit sursei citate.

Majoritatea tratamentelor de pe lista C trebuie însă aprobate de casele judeţene de asigurări sau de CNAS pentru fiecare pacient în parte.

Judeţele au dificultăţi în ceea ce priveşte alocarea la timp a bugetelor necesare iar, în final, pacientul rămâne pe lista de aşteptare o perioadă mult prea mare, fapt care îi poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa, subliniază ARPIM.

România este printre ultimele locuri şi la procentele alocate din PIB sănătăţii - 3,84%, cu mult sub media europeană, care este de 9%.

"România este printre ţările cu cea mai mică alocare procentuală din PIB din Europa. Sistemul de sănătate are nevoie, în acest moment, atât de finanţare, cât şi de un control eficient al cheltuielilor. Din păcate, sănătatea este privită ca o cheltuială de către autorităţile române, şi nu ca o investiţie, iar eficientizarea este înţeleasă ca reducere de cheltuieli, fără a se lua în calcul faptul că o populaţie bolnavă şi în continuă îmbătrânire afectează şansele ţării de a ieşi din criza economică", a punctat Cristian Luţan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel