Robotul AI care poate traduce gândurile în cuvinte scrise. Este non-invaziv / video

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Traducerea activității creierului cuiva în cuvinte scrise poate suna ca un vis științifico-fantastic, dar un nou model de inteligență artificială (AI) dezvoltat la Universitatea din Texas din Austin a reușit să realizeze exact acest lucru. Folosind numai metode de scanare neinvazive, modelul poate fi antrenat pentru a decoda un limbaj complex din gândurile cuiva pentru perioade lungi de timp.

„Pentru o metodă neinvazivă, acesta este un adevărat salt înainte în comparație cu ceea ce s-a făcut anterior”, a spus Alex Huth, profesor asistent de neuroștiință și informatică, conform IFL Science.

Alte sisteme similare sunt în curs de dezvoltare în altă parte, dar ceea ce îl diferențiază pe acesta este că participanții nu trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale pentru a li se instala implanturi și nici nu sunt restricționați la o listă de cuvinte pe care le pot folosi.

Utilizând o tehnologie ca cea de la ChatGPT și chatbot-urile Bard de la Google, modelul – numit decodor semantic – este antrenat pe date obținute de la o persoană în timp ce aceasta ascultă podcasturi, iar creierul este scanat prin imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Ulterior, cu acordul participantului, poate decodifica gândurile în timp ce persoana ascultă altceva. Modelul va genera un flux de text.

Decodorul nu poate sintetiza gândurile persoanei cuvânt cu cuvânt, dar deseori poate capta esența a ceea ce gândește. După o pregătire extinsă, este capabil să producă un text care este o reprezentare bună și, uneori, exactă a gândurilor persoanei.

În videoclipul de mai jos putem vedea cum modelul a putut decoda din activitatea creierului cuiva în timp ce urmărea un film cu sunetul dezactivat:

Poate că nu este perfect, dar faptul că întregul proces este neinvaziv este un mare plus. În viitor, se speră că dezvoltarea tehnologică ar putea ajuta pacienții care nu mai sunt capabili să comunice fizic prin vorbire, cum ar fi unii supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral.

În același timp, pentru mulți oameni, un dispozitiv care poate citi gândurile poate reprezenta un pericol.

Abordând aceste temeri inevitabile, cercetătorul Jerry Tang a spus: „Luăm foarte în serios preocupările că ar putea fi folosit în scopuri rele și am lucrat pentru a evita acest lucru. Vrem să ne asigurăm că oamenii folosesc aceste tipuri de tehnologii numai atunci au nevoie de ajutor.”

Pentru început, acest sistem trebuie antrenat mai multe ore înainte de a putea începe să funcționeze.

„O persoană trebuie să petreacă până la 15 ore întinsă într-un scaner RMN, fiind perfect nemișcată și acordând o mare atenție informațiilor pe care le ascultă înainte ca tehnologia să dea rezultate în cazul ei”, a explicat Huth.

Totodată, pe măsură ce cercetătorii continuă să lucreze pentru a dezvolta această tehnologie, confidențialitatea și siguranța sunt în prim-plan.

„Cred că acum, în timp ce tehnologia este într-o stare atât de timpurie, este important să fii proactiv prin adoptarea de politici care protejează oamenii și confidențialitatea lor”, a spus Tang. „Este, de asemenea, foarte important să reglementezi pentru ce pot fi folosite aceste dispozitive.”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel