Reţele sociale, "efecte extrem de nocive" asupra sănătăţii mintale a tinerilor

Fotografie de la Magnus Mueller, Pexels
Fotografie de la Magnus Mueller, Pexels

Medicii fac apel la giganţii din domeniul tehnologiei să ia măsuri, pentru a diminua efectele nocive pe care reţelele sociale le au asupra tinerilor. 

Reţelele sociale pot avea "efecte extrem de nocive" asupra sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor, a avertizat într-un raport publicat marţi medicul-şef din Statele Unite, Vivek Murthy, cerându-le giganţilor din domeniul tehnologiei digitale să acţioneze, relatează AFP.

"Trecem printr-o criză naţională de sănătate mintală în rândul tinerilor şi mă tem că reţelele de socializare sunt un factor major al acestei crize - lucru pe care trebuie să-l abordăm urgent", a avertizat Vivek Murthy într-un comunicat care însoţeşte raportul.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru "a înţelege mai bine efectele reţelelor sociale" asupra tinerilor, însă "există o mulţime de dovezi" că acestea pot avea consecinţe negative, a mai spus el în documentul de 19 pagini.

Studiile au stabilit, de exemplu, o legătura între utilizarea reţelelor sociale şi apariţia simptomelor depresive. Împingându-i pe adolescenţi să se compare cu alţii, aceste platforme le pot submina stima de sine, potrivit lui Vivek Murthy.

Fetele tinere ar putea fi şi mai vulnerabile. Utilizarea acestor platforme le expune mai mult decât pe băieţi la hărţuirea online sau chiar la dezvoltarea tulburărilor de alimentaţie, potrivit unui studiu citat de Vivek Murthy.

Toţi tinerii pot fi expuşi, de asemenea, la conţinut "periculos", care prezintă, de exemplu, acte violente sau sexuale, insistă medicul-şef.

Companiile din domeniul tehnologiei ar trebui să impună o "vârstă minimă" pentru copiii care doresc să utilizeze reţelele sociale şi să creeze setări implicite care să le protejeze mai bine viaţa privată, a mai spus el.

Până la 95% dintre tinerii americani cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani afirmă că folosesc o reţea socială, dintre care o treime o folosesc "aproape constant", potrivit Centrului de Cercetare Pew, scrie Agerpres. 

META lucrează la o nouă reţea socială 

Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat vineri că lucrează la crearea unei noi reţele sociale care, conform descrierii sale, pare a fi un potenţial viitor competitor al Twitter, relatează AFP.

"Ne gândim la o reţea socială descentralizată şi independentă, care să permită partajarea mesajelor scrise în timp real", a afirmat grupul într-un comunicat transmis AFP, confirmând o informaţie dezvăluită de site-ul Platformer.

Potrivit Platformer, noua aplicaţie Meta ar fi concepută pentru a fi interoperabilă cu alte reţele de acelaşi gen, precum Mastodon, care a câştigat popularitate după preluarea Twitter de către miliardarul Elon Musk în octombrie anul trecut.

Mastodon funcţionează prin servere descentralizate, fără autoritate centrală de management sau de decizie.

Prin urmare, aceasta ar reprezenta o ruptură majoră de strategia folosită până acum de giganţii tehnologiei, care au preferat până acum să funcţioneze într-un mediu închis şi cu propriile reguli de utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel