Războiul din Ucraina intensifică cercetările SUA pentru dezvoltarea roboților ucigași

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Armata americană își intensifică angajamentul față de dezvoltarea și utilizarea armelor autonome, așa cum este confirmat de o actualizare a directivei Departamentului de Apărare.

Actualizarea, lansată pe 25 ianuarie 2023, este prima  care se concentrează pe armele autonome de inteligență artificială. Urmează un plan de implementare aferent, lansat de NATO la 13 octombrie 2022, care are ca scop păstrarea „avantajului tehnologic” al alianței în ceea ce reprezintă așa-numiții „roboți ucigași”.

Ambele anunțuri reflectă o lecție crucială pe care militarii din întreaga lume au învățat-o din recentele operațiuni de luptă din Ucraina și Nagorno-Karabah: inteligența artificială înarmată este viitorul războiului.

Aceste arme, care sunt o încrucișare între o bombă și o dronă, pot opera perioade îndelungate în timp ce așteaptă o țintă. Deocamdată, astfel de rachete semi-autonome sunt, în general, operate cu un control uman semnificativ asupra deciziilor cheie, a spus el.

Presiunea de război

Dar, pe măsură ce victimele cresc în Ucraina, la fel crește și presiunea de a obține avantaje decisive pe câmpul de luptă cu arme complet autonome – roboți care pot face alegeri și care pot ataca țintele autonom, fără a avea nevoie de nicio supraveghere umană.

Luna aceasta, un producător rus a anunțat planuri de a dezvolta o nouă versiune de luptă a robotului său de recunoaștere Marker, un vehicul terestru fără echipaj, pentru a spori forțele existente în Ucraina.

Dronele complet autonome sunt deja folosite pentru a apăra instalațiile energetice ucrainene de alte drone. Wahid Nawabi, CEO al contractorului american de apărare care produce drona semi-autonomă Switchblade, a declarat că tehnologia este deja la îndemână pentru a transforma aceste arme pentru a deveni complet autonome.

Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, a susținut că armele complet autonome sunt „următorul pas logic și inevitabil” al războiului și a spus recent că soldații le-ar putea vedea pe câmpul de luptă în următoarele șase luni.

Susținătorii sistemelor de arme complet autonome susțin că tehnologia va ține soldații departe de pericol, departe de câmpul de luptă. Ele vor permite, de asemenea, ca deciziile militare să fie luate cu o viteză supraomenească, permițând capacități defensive radical îmbunătățite.

În prezent, armele semi-autonome, cum ar fi munițiile care urmăresc și se detonează pe ținte, necesită un „om la comandă”. Ei pot recomanda acțiuni, dar solicită operatorilor să le inițieze.

În schimb, dronele complet autonome, precum așa-numiții „vânători de drone” desfășurați acum în Ucraina, pot urmări și dezactiva vehiculele aeriene fără pilot, fără a fi nevoie de intervenția operatorului și mai rapid decât sistemele de arme controlate de om, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel