Mașina zburătoare Jetson One, disponibilă pentru piloţii amatori. Stă în aer 20 de minute şi se încarcă mai repede decât un smartphone

Foto: captură video
Foto: captură video

A fost inventată maşina zburătoare pe care poți să o pilotezi fără a avea nevoie de un permis de zbor.

Unii dintre noi îşi mai amintesc, poate, de serialul de desene animate din anii 2000 - The Jetsons. Poate chiar de acolo a fost inspirat şi numele primei maşinării zburătoare care poate fi pilotată întocmai ca cele din producţia pentru copii. Denumită Jetson One, mașina cu un singur loc fabricată în Suedia poate călători cu aproximativ 101,4 km/h și poate rămâne în aer timp de până la 20 de minute datorită unui acumulator Tesla încorporat. Posibilitatea de zbor fără licență se aplică, deocamdată, celor care locuiesc în SUA, datorită legilor și reglementărilor sale, dar ca și concept, vehiculul reprezintă o dezvoltare foarte interesantă în lumea aviației și a transporturilor.

Construită folosind cadre spațiale din aluminiu și carbon-kevlar, mașina se presupune că are o greutate de doar 86 de kilograme și este clasificată drept o ambarcațiune ultrauşoară eVTOL (decolare și aterizare verticală electrică), motiv pentru care nu necesită licență pentru a opera. În ceea ce privește electronica, există un joystick cu trei axe cu o pârghie de accelerație pentru comenzi, o serie de senzori LIDAR pentru urmărirea terenului și evitarea obstacolelor și capacitatea de a pluti fără mâini.

O invenție revoluţionară

În mod impresionant, producătorii susțin că Jetson One se poate „reîncărca mai repede decât un smartphone”, făcându-l o mașină pe care ar trebui să o poți folosi pentru deplasări rapide pe distanțe scurte pe parcursul zilei. Dacă îți dorești unul, va trebui să scoți din buzunar aproximativ 92.000 USD pentru o unitate, ceea ce este de fapt destul de accesibil și rezonabil, având în vedere noutatea tehnologiei din spatele conceptului, scrie playtech. Mai mult, comenzile pentru 2022 și 2023 sunt deja sold-out dar te poți înscrie pentru producția din anul 2024. Cu toate acestea, pe măsură ce o astfel de tehnologie devine mai accesibilă și mai familiară pentru noi, am putea să vedem în cele din urmă astfel de mașini de transport zburătoare devin disponibile pe peste tot. Singurele obstacole pe care probabil va trebui să le depășim vor avea de-a face cu siguranța și utilizarea publică.

Maşina viitorului

Un vasluian a brevetat mașina viitorului. Nu are motor, nu poluează, merge cu aer comprimat. Fără benzină, fără motorină, fără curent electric. Adrian Roșca din satul Hreașca, județul Vaslui, a brevetat un sistem de propulsie pe bază de aer comprimat, ce folosește principiul primei de blocare, ce ar putea revoluționa mobilitatea într-un viitor nu foarte îndepărtat. "Principiul de bază este prisma de blocare. Maşina asta se blochează la orice fel de suprafaţă. Că e verticală, că e orizontală, că e oblica, nu are importanţă. Ea se va bloca la aceeaşi suprafaţă şi va trece peste ea. Va urca pe munţi, va coborî de pe munţi, va urca la 90 de grade, va coborî la 90 de grade. Putem de exemplu să facem o jucărie după ea, pe care copiii să o pună jos pe pardoseală să urce pe pereţi, să meargă pe tavan şi să coboare pe pereţi", explică Adrian Roșca, potrivit Newsweek.Inventatorul din Hreașca a lansat proiectul pe Kickstarter, cea mai importantă platformă mondială de strângere de fonduri online, și speră să facă rost de bani pentru prototip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel