Urmărește emisiunea live


Fuziunea nucleară poate ajuta Europa să atingă obiectivul Net Zero, susține un oficial UE

Fotografie de la Ramaz Bluashvili/ Pexels
Fotografie de la Ramaz Bluashvili/ Pexels

Fuziunea nucleară, care reproduce producția de energie a soarelui, este o tehnologie fără carbon care ar putea ajuta la asigurarea aprovizionării cu energie a Europei și la reducerea emisiilor, potrivit oficialului Comisiei Europene, Massimo Garribba.

”În Comisie, urmăm o politică net-zero și, prin urmare, fiecare sursă de energie care poate contribui la aceasta este, desigur, foarte binevenită”, a spus Garribba, care este director general adjunct la departamentul de energie al Comisiei, potrivit Euractiv.

Și, potrivit lui Garribba, fuziunea nucleară ”este în mod clar un candidat pe termen mediu pentru a se potrivi acestui rol”.

Acest lucru se datorează faptului că fuziunea este fără carbon, sigură și ”are potențialul de a fi destul de nelimitat în modul în care poate fi exploatată”, a declarat oficialul UE.

Fuziunea nucleară reproduce producția de energie în soare, fuzionand doi atomi de hidrogen pentru a produce heliu și căldură. Ar putea fi o modalitate de a genera cantități mari de energie curată, ajutând la înlocuirea combustibililor fosili și la reducerea emisiilor.

Citește și: SUA vor anunţa marţi 'o descoperire ştiinţifică majoră' în domeniul fuziunii nucleare: Aşteptăm cu nerăbdare!

Cu toate acestea, tehnologia este încă în curs de dezvoltare cu barierele actuale, inclusiv cantitatea uriașă de energie necesară pentru ca reacția să aibă loc. Odată ce ajunge la o etapă în care se produce mai multă energie decât este utilizată, ar putea deveni o sursă cheie de energie pentru Europa.

”Este o reacție controlabilă. Poate fi pornit și oprit, deci este o sursă de energie dispecerabilă ideală și poate servi ca sursă de energie de bază”, a declarat Jennifer Ganten, constructor șef de mișcare la Commonwealth Fusion System.

Tehnologia ar putea fi gata la mijlocul anilor 2030

Deși este nevoie de multă muncă pentru dezvoltarea fuziunii nucleare, se așteaptă ca unele proiecte să aibă modele de funcționare până la mijlocul acestui deceniu, primele reactoare putând fi conectate la rețea la începutul anilor 2030.

”Apoi va exista o creștere, desigur, așa că credem că tehnologia va fi gata pentru utilizare comercială până la mijlocul anilor 2030”, a declarat Francesca Ferrazza, șefa inițiativelor de fuziune magnetică la Eni, compania italiană de energie, care a susținut evenimentul.

Ce este fuziunea nucleară

Fuziunea necesită două surse de combustibil, a explicat el: un izotop de hidrogen numit deuteriu, care se găsește în mod obișnuit în apă, și un alt izotop numit tritiu, produs în prezent în unele reacții de fisiune nucleară. Acest al doilea izotop va fi în cele din urmă regenerat prin procesul de fuziune.

”Dacă se face acest lucru, atunci vei avea un ciclu care este practic autosusținut. În ceea ce privește securitatea energetică, aceasta este o situație foarte avantajoasă”, a explicat Garribba.

Fuziunea este un proces prin care sunt făcuţi să fuzioneze doi atomi uşori (de hidrogen) pentru a crea unul greu (heliu), iar acest proces eliberează energie.

Acesta este procesul care se desfăşoară în interiorul stelelor, inclusiv în Soare.

Citește și: „Soarele artificial” din China tocmai a doborât un record mondial. Posibilitatea unor noi surse de energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel