Institutul Național de Cercetare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani va preda săptămâna viitoare Institutului Național de Expertize Criminalistice, raportul de expertiză cu privire la incendiul din clubul Colectiv.
În acest context, Flaviu Predescu spune că deși vom avea de-a face cu părerea oficială a specialiștilor în incendii și explozii, cu privire la cauzele incendiului, vom fi încă departe de aflarea adevărului.
Iată analiza lui Flaviu Predescu realizată în exclusivitate pentru DC News:
Institutul Național de Cercetare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani va preda săptămâna viitoare Institutului Național de Expertize Criminalistice, raportul de expertiză cu privire la incendiul din clubul Colectiv. Procurorii Parchetului General vor avea pe masă, nu o probă, cum poate se așteaptă lumea, ci părerea oficială a specialiștilor în incendii și explozii, cu privire la cauzele incendiului și felul în care acesta s-a propagat. Nu este puțin lucru, însă adevărul este departe de a putea fi scos la lumină doar prin prezentarea acestui raport. El ar putea da posibilitatea procurorilor ca prin analogie să deschidă noi piste investigative. Până la adevăr drumul poate fi însă ori foarte lung, ori oprit brusc, documentul INSEMEX putându-se rezuma doar să oficializeze probele pe care le au deja investigatorii. N-ar fi puțin lucru.
Cum coincidențele politice s-au consumat repede, indiferent care au fost cauzele incendiului, costurile politice le-a plătit doar oponentul președintelui României și cei din guvernul său. La trei zile după catastrofă aveam deja ample mișcări de stradă, o demisie și după încă trei zile, un nou guvern. Între timp, autorul celebrei expresii „ghinion" a mai scăpat un porumbel. Vrând să-și mai critice o dată adversarul, în speță pe fostul premier, a făcut o afirmație cinică și interpretabilă, care se referea la cauzalitatea dintre moartea oamenilor de la Colectiv și căderea guvernului.
De ce a vrut Iohannis cu ardoare să scape de Victor Ponta? Dacă facem un efort de memorie, avem cu toții în minte cronica unei schimbări anunțate. Mai întâi Iohannis a cerut demisia lui Ponta în vară, când DNA a declanșat urmărirea penală împotriva șefului PSD. Faptele de care era acuzat Ponta priveau statutul său de persoană privată, petrecute cu ani buni înainte ca acesta să fie premier.
Când un șef de stat cere demisia publică a primului ministru, lucrurile nu miros a bine din niciun punct de vedere. În primul rând, refuzul primit de președinte nu face altceva decât să șubrezească autoritatea primei funcții în stat. După această cerere cu rol ascuns de comunicare, soldată cu eșec politic, a urmat plecarea lui Ponta în exil, în Turcia. Imediat a început să fie curtat politic Gabriel Oprea, șeful UNPR, cu scopul declarat de a fi schimbată majoritatea parlamentară lui Oprea i se propunea mai în glumă mai în serios să fie premier. Acțiunea s-a soldat cu eșec. A urmat moțiunea PNL de doborâre a guvernului, care s-a soldat și ea cu un nou eșec și deja, în războiul absurd cu Ponta, președintele și susținătorii săi colecționaseră numai eșecuri. Singura lor victorie rămânea cea de la prezidențiale, unde culmea, Iohannis, outsider comunicațional și politic, câștiga last minute pe fondul unui scandal – numit „voturi în diaspora".
Cu toate acestea, încă de prin septembrie, la colțuri de stradă și prin cafenele, chiar și la TV, se vorbea că la împlinirea unui an de mandat, Iohannis va avea, sută la sută, guvernul său, pe care declarase că și-l dorește. Abia aștept să văd cum vor folosi procurorii informațiile primite de la INSEMEX pentru a lămuri măcar o versiune a adevărului. Interpretat corect, raportul ar putea înlătura definitiv speculațiile. Până atunci analizăm coincidențele politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu