De ce le „pute” unora cornul și laptele

„19.000 de cantine moderne își așteaptă elevii. Ele au fost construite în baza programului „O masă caldă pentru fiecare elev". Construcția lor a durat 2 ani și a fost realizată din fonduri europene. Cantinele reprezintă echivalentul numărului de școli existente în România și au fost inaugurate concomitent de autorități locale, guvernamentale și europene, chiar de Ziua internațională a Muncii. Capacitatea lor variază între 25 și 1300 de locuri, cea mai mică găsindu-se în satul Meșcreac, județul Alba, iar cea mai mare, desigur la Liceul Central din București. Primul ministru a salutat realizarea acestui proiect și a subliniat faptul că nu numai că programul rezolvă o problemă spinoasă a alimentației elevilor, dar cu această ocazie au fost angajați și 31.000 de bucătari, 70.000 de lucrători în domeniul culinar și întreținere, 18.500 de electricieni, 15.000 de magazioneri, 14236 femei de serviciu, 10281 spălătorese și 400 de șoferi. Deci poftă bună, copii!"

Alternativa meselor calde

Așa ar putea suna o știre dacă proiectul unui domn care reprezintă asociația Salvați Copiii s-ar pune în aplicare. Dumnealui propunea zilele trecute înlocuirea programului „Cornul și laptele" cu unul care să cuprindă o masă caldă pentru fiecare elev. Mă întrebam îngrozit, în timp ce ascultam interviul, dacă nu cumva, după experimentul „Diaspora", noile campanii electorale se vor duce de data asta prin intermediul ONG-urilor. Desigur, dumnealui propunea alternativa meselor calde cu serenitate, fără să indice resurse. Tot la fel de simplu cred că ar fi putut vorbi și despre mii de kilometri de autostradă și cartiere ale tineretului făcute peste noapte. Doar nu-l durea gura. Obiectivul de comunicare fusese atins: „trebuie scos programul cornul și laptele pentru că, bleah, de pâinea aia albă nu se atinge nimeni și cu laptele ați văzut ce se întâmplă". Acest domn, rău intenționat și rupt total de realitate (expresia doar sună oximoronic) spunea că nu este greu să asiguri masa pentru 25 (!!!) de elevi dacă găsești o cameră în fiecare școală, unde să le gătești. Dumnezeule!

Unul dintre multele proiecte bune ale guvernului Năstase

Singura cifră reală din debutul articolului meu este cea care reprezintă numărul școlilor din România – 19.000. Un calcul simplu distruge toată filozofia acestui domn de la Salvați Copiii, care ne explica ce rău este pentru copilul român faptul că primește un corn și un lapte de la stat. Programul cu pricina a intrat deja în al șaisprezecelea an. Este unul dintre multele proiecte bune ale guvernului Năstase, iar faptul că a fost menținut de toate guvernările ulterioare are la bază un adevăr – el este necesar.

Deși Cornul și laptele este destinat cu adevărat copiilor care provin din familii defavorizate, programul n-avea cum să facă discriminări pe criterii de „banii lu tata". Atunci, în cadrul său au fost cuprinși în același proiect, integral, toți elevii din ciclurile primar și gimnazial din România. Poate că este printre puținele proiecte care reușește să transmită elevilor și părinților o viziune de echitate asupra resurselor statului, tratându-i la fel atât pe cei care au, cât și pe cei care n-au. Programul trebuie însă distrus. Dacă unor părinți bogați de elevi le „put" atât cornul, cât și laptele, ei n-au decât să încerce să le dea celor mai puțin avuți sau unor oameni ai străzii. Deocamdată, atât poate țara, mai demult nu putea nici atât.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel